Γραπώνεται στην αγκαλιά μου, όταν κάποιος που δεν ξέρει το πλησιάζει! Τι μπορεί να βοηθήσει:

Mother holding her crying baby

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της ψυχολόγου-ψυχοπαιδαγωγού Σοφίας Παπαγεωργίου.-happymom.gr

Μεταξύ οκτώ και δεκαοκτώ μηνών, παράλληλα με το φόβο αποχωρισμού, αρχίζει να εκδηλώνεται και ο φόβος για τα ξένα πρόσωπα. Ενώ λοιπόν το μωρό σας όσο ήταν μικρό πήγαινε από την μια αγκαλιά στην άλλη αδιαμαρτύρητα, καθώς μεγαλώνει μπορεί να γίνει επιφυλακτικό με τα καινούργια πρόσωπα ή μ’ εκείνα που έχει να δει καιρό.

Πιθανόν, λοιπόν, να το δείτε να γραπώνεται στην αγκαλιά σας έντρομο, όταν κάποιος που δεν ξέρει το πλησιάζει, ακόμα κι αν έχει φιλικές διαθέσεις. Αυτή η επιφύλαξη είναι εντελώς φυσιολογική και σημαίνει ότι το μωρό σας έχει μάθει ποιον πρέπει να εμπιστεύεται: τη μαμά και τον μπαμπά ή τα πρόσωπα που γνωρίζει καλά.

Αν και η επιφύλαξη αυτή θα υποχωρήσει, καθώς το παιδί μεγαλώνει, συχνά ρόλο παίζει και το ταπεραμέντο του μωρού αλλά και το άγχος που πιθανόν εκδηλώνουν και οι γονείς στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Τι μπορεί να βοηθήσει:
• Φροντίστε να δέχεστε επισκέψεις και να βγάζετε το μωρό σας έξω αρκετά συχνά για να έρχεται σε επαφή με νέα πρόσωπα.
• Χρησιμοποιείτε τακτικά τις τυπικές κοινωνικές εκφράσεις όπως καλημέρα, αντίο, ευχαριστώ χτίζοντας ένα καλό πρότυπο για τις μελλοντικές κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού. Καλό είναι επίσης να το ενθαρρύνετε από πολύ μικρό να χαιρετάει κι εκείνο με το χεράκι του.
• Φροντίστε να συνηθίσει το παιδί σας από μικρό να μένει κάποιες ώρες με άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να μάθει να εμπιστεύεται κι άλλους εκτός από εσάς.
• Μην πιέζετε το μωρό να πάει στην αγκαλιά των άλλων, αν δεν θέλει. Αν είστε καλεσμένοι σε κάποια γιορτή, δώστε του χρόνο να παρατηρήσει και να εξοικειωθεί με τα νέα πρόσωπα από θέση ασφαλείας, δηλαδή καθισμένο στην αγκαλιά σας.
• Μιλήστε και χαμογελάστε σ’ αυτόν που έχετε απέναντί σας. Έχει παρατηρηθεί ότι το παιδί είναι πιο πιθανό να αποδεχτεί έναν ξένο, όταν οι μητέρα δείχνει φιλικές διαθέσεις προς εκείνον.
• Μην αισθάνεστε άσχημα αν κάποιοι χαρακτηρίζουν το μωρό σας αντικοινωνικό, επειδή κλαίει όταν βλέπει πρόσωπα που δε γνωρίζει. Εξηγήστε τους ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο.