Το ονειρεμένο «για πάντα” θέλει κόπο και τρόπο
Από την ψυχολόγο Έλλη Στάβερη!
Με αφορμή συζήτηση με φίλο χρόνων για το γάμο του, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά πόσο εύκολα χαλάει μια σχέση και πόσο κόπο θέλει για να διατηρηθεί. Τι είναι τελικά αυτό που δυσκολεύει τους ανθρώπους στο να κρατήσουν τη φλόγα και να μπορέσουν να ζήσουν το ονειρεμένο για πάντα μαζί? Τι είναι αυτό που χάνουμε μέσα στους τόσους ρόλους μας καθημερινά?
Πρώτη συνειδητοποίηση: Απομυθοποίηση του «για πάντα»
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν είναι παραμύθι που έχει πάντα happy end. Τίποτα δεν μας δίνεται εύκολα. Απαιτείται σε μια σχέση καθημερινή προσπάθεια για να διατηρηθεί ζωντανή. Οι σχέσεις και πόσο μάλλον οι ερωτικές είναι ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται καθημερινή τροφοδοσία για να επιβιώσει.
Δεύτερη συνειδητοποίηση: Θέλει και κόπο και τρόπο
Χανόμαστε στους καθημερινούς μας ρόλους, που ομολογουμένως είναι πολλοί, και έτσι γίνεται η καθημερινότητα ρουτίνα μας, σαν καλοκουρδισμένα ρομποτάκια κάνουμε το κάθε τι και χάνουμε τι στιγμή με τον άνθρωπό μας. Ένα όμορφο μήνυμα μέσα στη μέρα, μια σοκολάτα που αγοράσατε από το περίπτερο τελευταία στιγμή για τον άνθρωπό σας, πράγματα μικρά που όμως μπορούν να κάνουν τι διαφορά. Σκεφτείτε πώς ενεργούσατε όταν θέλατε να κατακτήσετε τον σύντροφο σας και όχι σαν να είναι κάτι δεδομένο, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, πόσο μάλλον οι άνθρωποι.
Τρίτη συνειδητοποίηση: Τι χρειάζεται
Αμοιβαία αγάπη, κατανόηση, υποχωρήσεις και διάθεση για να κρατηθεί η σχέση. Εκεί έρχεται το σαράκι του έρωτα. Το όνομα αυτού ΕΓΩΙΣΜΟΣ. Η συναισθηματική ανωριμότητα που δεν μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε σωστά.
Τέταρτη συνειδητοποίηση: Αμοιβαίες υποχωρήσεις
Αυτό δεν σημαίνει συμβιβασμούς, αλλά ότι βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επιθυμίες μας και τις επιθυμίες του άλλου. Αυτός είναι ο πιο εύγλωττος τρόπος να δείξει κανείς με πράξεις ότι νοιάζεται τον σύντροφό του. Έτσι, μην περιμένετε μασημένη τροφή. Ακούω συχνά στις συναντήσεις στο γραφείο ζευγάρια να λέει ο ένας«μα γιατί δεν μου το έλεγε αν το έλεγε εγώ θα το έκανα». Σκεφτείτε τι θα κάνει τον σύντροφο σας χαρούμενο και κάντε το χωρίς να σας το πει ή κάντε μια έκπληξη. Έτσι, με τον τρόπο αυτό ξαναδημιουργείτε το αίσθημα του «πρώτου έρωτα».
Πέμπτη συνειδητοποίηση: Επικοινωνία
Λέξη κλειδί. Καλή επικοινωνία δεν σημαίνει επιχειρηματολογία που αποστομώνεις τον σύντροφο σου, αλλά ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια στη σχέση τους, να κάτσουν και να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, χωρίς να νιώθουν ότι ο άλλος θα γελάσει μαζί τους ή θα τους «τιμωρήσει» αργότερα για όσα λένε. Καλή επικοινωνία σημαίνει ότι συζητάω ελεύθερα και ο άλλος με ακούει χωρίς προκαταλήψεις.
Έκτη συνειδητοποίηση: Διατηρήστε μια υγιή δόση ατομισμού
Προσωπικός χώρος και χρόνος για τον καθένα είναι σημαντικό για την ίδια τη σχέση. «Κοντά» δεν σημαίνει «το ίδιο». Το να κάνεις δραστηριότητες που σε γεμίζουν, δίνει χαρά και αυτοπεποίθηση σε αυτόν που το κάνει και ταυτόχρονα γυρίζει με έναν μαγικό τρόπο και στη σχέση. Το ότι ερωτευτήκαμε και κάναμε μια σχέση ή έναν γάμο δεν σημαίνει ότι σταματήσαμε να υπάρχουμε ως οντότητες με επιθυμίες και ανάγκες.
Από προσωπική άποψη και μετά από ατελείωτες συζητήσεις με φίλους ή στο γραφείο, κατέληξα ότι οι δεσμοί στους ανθρώπους είναι μοναδικοί και υπέροχοι όταν δεν μετατρέπονται σε δεσμά. Οι σχέσεις δεν είναι σαν μια καλή συνταγή ενός υπέροχου φαγητού που ακολουθώντας τις οδηγίες πιστά θα απολαύσουμε στο τέλος το δημιούργημά μας. Ότι κάνει σε ένα ζευγάρι, σε κάποιο άλλο δεν κάνει. Οπότε μην ρωτάτε από εδώ και από εκεί τι θα έκανε ο καθένας. Το εύκολο είναι να μιμηθούμε συμπεριφορές, είτε των γονέων μας, είτε φίλων μας. Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, τα «θέλω» σας και πράξτε αναλόγως. Πάντως, αν κάτι σας δυσκολεύει, μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Έλλη Στάβερη, Ψυχολόγος MSc
Πηγή: all4mama.gr