Το βάδισμα είναι μία τεράστια κατάκτηση και οι γονείς δεν βλέπουν την ώρα που το παιδί τους θα σταθεί όρθιο και θα κάνει τα πρώτα του βήματα.
Για να μάθει ένα παιδί να περπατάει υπάρχουν κάποια κινητικά στάδια τα οποία πρέπει πρωτίστως να περάσει, όπως το σύρσιμο, το μπουσούλημα, η καθιστή θέση. Αυτά είναι απαραίτητα γιατί θα το δυναμώσουν και θα το προετοιμάσουν μυοσκελετικά ώστε να καταφέρει να σταθεί όρθιο και να βαδίσει με ασφάλεια.
Δεν πρέπει να βιαστείτε να περπατήσετε ένα παιδί εάν πρώτα αυτό δεν νιώθει έτοιμο. Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν το παιδάκι τους να σταθεί όρθιο γιατί νομίζουν ότι «τεμπελιάζει» ή ακόμα το χορεύουν όρθιο από μωρό για να παίξουν μαζί του. Το μυοσκελετικό τους σύστημα όμως δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλου αυτού του τύπου τις επιβαρύνσεις. Τα οστά των παιδιών σχηματίζονται μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.
Εστιάζοντας στο πέλμα ενός μωρού, το οποίο αλλάζει σε μέγεθος με πολύ γρήγορους ρυθμούς κατά τα πρώτα χρόνια ζωής και διαμορφώνεται σχηματικά, κάθε είδους πίεση ή καταπόνηση μπορεί να επηρεάζει τη μορφολογία και είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμες παραμορφώσεις όταν συνεχίζει να υφίσταται.
Πρέπει οι γονείς να παρατηρούν τα κάτω άκρα των παιδιών τους και αν κάτι φαίνεται να παρεκκλίνει από μία τυπική εικόνα καλό είναι να συμβουλεύονται έγκαιρα έναν ειδικό.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνετε τη δυνατότητα στο μωράκι σας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του να ακουμπά, να παίζει με τα ποδαράκια του και να διατείνει τα πέλματα του.
Το παπούτσι δεν είναι απαραίτητο εάν το παιδάκι δεν σηκώνεται όρθιο. Τα παπουτσάκια και οι κάλτσες δεν πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος διότι «συνθλίβουν» τα δακτυλάκια και δεν μπορεί να κινητοποιηθεί.
Χριστίνα Καλαϊτζή, Παιδιατρική φυσιοθεραπεύτρια, kalaitzi.gr-familylife.gr