Η αναπνοή του βρέφους

Η αναπνοή του βρέφους

αναπνοή του βρέφους

Χαρακτηριστικά της αναπνοής ενός νεογέννητου μωρού

Το νεογέννητο μωράκι σας έξω από το ζεστό και υγρό περιβάλλον της μήτρας έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με τη διαδικασία της αναπνοής! Ο τρόπος που αναπνέει αλλά και οι ήχοι που παράγει αναπνέοντας αποτελούν βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους γονείς, καθώς είναι σύνηθες να πηγαίνουν πάνω από την κούνια του τα βράδια για να ακούσουν την ανάσα του και να δουν με ανακούφιση το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει ρυθμικά. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αναπνοής ενός νεογέννητου και τι σημαίνουν οι ήχοι που παράγει κάποιες φορές;

Ποικιλία. Αν παρατηρήσετε με προσοχή τον ρυθμό της αναπνοής του μωρού σας, θα διαπιστώσετε πως ποικίλει, όπως ακριβώς και στα παιδιά ή τους ενήλικες. Η αναπνοή του, δηλαδή, είναι πιο ήρεμη όταν εκείνο είναι χαλαρό και πιο γρήγορη όταν είναι ενεργητικό ή χαρούμενο.

Ταχύτητα.Όταν το μωράκι σας είναι ξύπνιο, έχει την ικανότητα να αναπνέει έως και 60 φορές το λεπτό, ειδικά με το κλάμα, την ώρα που οι ενήλικες αναπνέουν κατά μέσο όρο περίπου 16 φορές. Ο ρυθμός αναπνοής του είναι μεγαλύτερος από αυτόν ενός ενήλικα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.Εάν, ωστόσο, αναπνέει περισσότερες από 60 φορές, αυτό είναι σημάδι ταχύπνοιας και πρέπει το μωρό σας να ελεγχθεί από τον γιατρό του.

Πότε το παιδί μου έχει «τικ»; Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Παύσεις.Κοιτώντας το στήθος του μωρού να ανεβοκατεβαίνει καθώς κοιμάται, πιθανόν να παρατηρήσετε ότι η αναπνοή του διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, μιας και τα νεογέννητα συχνά κάνουν μικρά διαλείμματα  (5-10 δευτερόλεπτα) καθώς η αργή αναπνοή διαδέχεται την γρήγορη και ανάποδα, συνεχίζοντας κανονικά να αναπνέουν αμέσως μετά. Στους 4 με 6 μήνες η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου θα ομαλοποιηθεί.

Θόρυβος. Τα μωρά αναπνέουν από τη μύτη, έχοντας την ικανότητα να αναπνέουν και να θηλάζουν την ίδια στιγμή. Η αργή και ακανόνιστη αναπνοή του βρέφους οφείλεται στους αδύναμους ακόμα πνεύμονές και στα στενά ρουθούνια, ενώ επειδή η μυτούλα του συνηθίζει να συγκεντρώνει εκκρίματα (βλέννες, ξεραμένο γάλα κτλ), η αναπνοή τους συνοδεύεται από έναν σφυριχτό ήχο ή ήχο που μοιάζει με ροχαλητό.  Για να βοηθήσετε την αναπνοή του φροντίστε να καθαρίζετε τη μυτούλα του.

SOS tip

Αν η αναπνοή του είναι βαριά και πολύ γρήγορη ακόμα και όταν είναι ήρεμο, αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει  σε σημείο που το στήθος του ανεβοκατεβαίνει, εάν παράγει ένα ήχο σαν γρύλισμα συστηματικά μετά το τέλος της εισπνοής ή εάν παράγει ήχους όμοιους με αυτούς του αέρα που προσπαθεί να περάσει από μια χαραμάδα ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας. Επίσης, καλέστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες αν το μικρό σας κρατάει την αναπνοή του για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα τη φορά ή αν μελανιάζει το πρόσωπό του.

Extra Tip:

Εάν παρατηρήσετε να βγαίνει λευκό έκκριμα από το ένα του ρουθούνι επισκεφθείτε τον γιατρό σας, μιας και αυτό υποδεικνύει την ύπαρξη ξένου σώματος (ειδικά σε μεγαλύτερα παιδάκια).

Πηγή: happyparenting.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα «Κρεατάκια» αιτία κακής αναπνοής στα παιδιά!

Πώς να καθαρίσετε τα μάτια, την μύτη και τα αυτιά του μωρού σας.