Για κάθε ηλικία, υπάρχουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις για την υγεία που πρέπει να τηρούνται, ενθαρρύνει η Dr Claudia Lee, γυναικολόγος. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα ελέγχου της για καλύτερη υγεία στη δεκαετία των ’20, ’30, ’40 και ’50.
[babyPostAd]Ας την δούμε:
Γυναίκες στην δεκαετία των 20 και 30.
- Τεστ ΠΑΠ κάθε 2 χρόνια.
Πριν την εγκυμοσύνη (για όλες τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί)
- Ελέγξτε τον εμμηνορροϊκό κύκλο, διάρκεια και συχνότητα. «Ο τακτικός κύκλος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γονιμότητα και θα βοηθάει τις γυναίκες να παρατηρούν τους παράγοντες που δείχνουν τις πιο γόνιμες μέρες του κύκλου για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να μείνουν οι έγκυες,» ενθαρρύνει η Dr Claudia Lee.
- Ελέγξτε την κατάσταση εμβολιασμού για ερυθρά, ανεμοβλογιά και άλλους απαραίτητους εμβολιασμούς πριν από την εγκυμοσύνη. «Αν μια έγκυος μητέρα είναι εκτεθειμένη σε αυτές τις ασθένειες, ενώ είναι έγκυος (χωρίς ανοσία), μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ευημερία του αναπτυσσόμενου μωρού, έτσι πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση ανοσίας και την ανοσοποίηση πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς δεν μπορούμε να δώσουμε αυτά τα εμβόλια γυναίκες, ενώ είναι έγκυες, » εξηγεί η Dr Lee.
- Αξιολόγηση της ασφάλειας των φαρμάκων, βιταμινών και συμπληρωμάτων που μπορεί να παίρνετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή εάν έχετε ήδη μείνει έγκυος.
- Εκτίμηση του κινδύνου γενετικών διαταραχών και η συζήτηση για έλεγχο του με τον γιατρό σας πριν από την εγκυμοσύνη.
- Ελέγξτε πρόσληψη μέσω τροφής φολικού οξέος, ιωδίου, σιδήρου και την έκθεση σε βιταμίνης D (ηλιοφάνεια), η οποία είναι σημαντική για μια υγιή εγκυμοσύνη καθώς και για το μωρό.
- Ελέγξτε για κλινικά σημάδια έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επίσης ελέγξτε το θυρεοειδή και κάνετε εξετάσεις αίματος, όπως απαιτείται, ειδικά εάν αισθάνεστε συνεχώς κούραση.
- Κάντε τεστ ΠΑΠ κάθε δυο χρόνια (ή κάθε δώδεκα μήνες εάν προκύψει κάποια ανωμαλία στον τράχηλο της μήτρας).
- Αποφύγετε το αλκοόλ το κάπνισμα και την χρήση ναρκωτικών.
Γυναίκες στην δεκαετία των 40
Ένα τεστ Παπανικολάου κάθε δύο χρόνια, είναι σημαντικό και εδώ, λέει η Dr Lee.;Oπως επίσης και ο υπέρηχος και η μαστογραφία, ειδικότερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κινδύνου.
- «Αξιολόγηση του κινδύνου οστεοπόρωσης που σχετίζεται με τη βιταμίνη D, την πρόσληψη ασβεστίου, το βάρος και τις δραστηριότητες πριν από τα 35 έτη,» συμβουλεύει η γιατρός. «Η δύναμη των οστών είναι σημαντική, καθώς είναι τα εύθραυστα οστά που οδηγούν σε κατάγματα στις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας.»
- Μετρήστε την πίεση και την χοληστερίνη που μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρώιμο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
- Μετρήστε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σε περίπτωση που διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη. «Εάν είχατε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), διαβήτης της κύησης, ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη μπορεί οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη να είναι αυξημένες,» εξηγεί η Dr Lee.
Γυναίκες στην δεκαετία των 50
Επιπλέον με την προηγούμενη λίστα ( γυναίκες στην δεκαετία των 40):
- Τεστ ούρων για πρωτεΐνη για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων των νεφρών και μια εξέταση κοπράνων κάθε δύο χρόνια για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου με ένα τεστ αναζήτησης λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα.
- Ρωτήστε σχετικά με τα συμπτώματα και τα σημάδια της άνοιας μετά την ηλικία των 50.
- Έλεγχος στο δέρμα κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα με τον κίνδυνο και την έκθεση στον ήλιο.
- Ρωτήστε σχετικά με τον εμβολιασμό για DTP (διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη) και του πνευμονιόκοκκου.
- Ο εμβολιασμός για έρπητα ζωστήρα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είναι επίσης μια σοφή επιλογή, συμβουλεύει η Dr Lee.
To Τεστ Παπανικολάου μπορεί να σταματήσει μετά τα 70 χρόνια, αν υπήρξαν δύο κανονικά τεστ Παπανικολάου μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.
Το διαβάσαμε στο mommyandthecity.gr