Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα -για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος- σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντέιρντρ Τομπάιας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας “Lancet Diabetes & Endocrinology”, συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, που συνολικά αφορούσαν 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.
«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε η Τομπάιας.
Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ