Η Καθαρά Δευτέρα απέχει μόλις λίγες ημέρες και εσείς σκέφτεστε τι να ετοιμάσετε για το οικογενειακό τραπέζι με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Παρακάτω ακολουθούν οι 6 πιο παραδοσιακές συνταγές για να ευχαριστηθείτε μικροί και μεγάλοι και να θυμηθείτε τις γεύσεις της μαμάς σας: Λαγάνα, Ταραμοσαλάτα με ψωμί, Ντολμαδάκια Γιαλαντζί, Γίγαντες στο φούρνο, Χταποδάκια ξυδάτο, Καλαμαράκια κρασάτα.
Πάμε να δούμε τις 6 συνταγές για το τραπέζι της Καθαρας Δευτέρας;
Λαγάνα
Προετοιμασία: 1 ώρα+, Μερίδες:4+
Συστατικά
- 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ.
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
- 1 κ.γλ. γλυκάνισο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο.
- 2 Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- 3 Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
- 4 Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
- 5 Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
- 6 Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- 7 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Προετοιμασία: 15 λεπτά, Μερίδες:4+
Συστατικά
- 200 γρ. ταραμάς
- 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- Πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Μούσκεψε το ψωμί – μόνο την ψίχα – σε νερό και στίψε καλά ανάμεσα στα χέρια
- 2 Βάλε το κρεμμύδι σε επεξεργαστή τροφίμων και γίνει πολτός μαζί με το λάδι
- 3 Στη συνέχεια πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα
- 4 Δοκίμασε και ανάλογα ρύθμισε πόσο αλμυρή είναι προσθέτοντας ψωμί ή/και λεμόνι. Σέρβιρε
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί
Προετοιμασία: 40 λεπτά, Μερίδες:4+
Συστατικά
- ½ κιλό ρύζι γλασέ
- 300 γρ αμπελόφυλλο
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
- Ελαίολαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- 1 μεγάλο λεμόνι
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Σε ένα αντικολλητικό σκεύος (αρκετά βαθύ) βάλε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σόταρε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο
- 2 Πρόσθεσε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και συνέχισε να ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα
- 3 Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ένα ποτήρι νερό. Άφησε το μείγμα να βράσει και να πήξει
- 4 Άδειασε τη γέμιση σε ένα πυρέξ μαζί με ένα ακόμη ποτήρι νερό και ανακάτεψε καλά να κρυώσει και να πιει το νερό
- 5 Κόψε το μίσχο και το σκληρό κάτω κομμάτι από τα αμπελόφυλλα
- 6 Βάλε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει καλά και ζεμάτισε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά
- 7 Άπλωσέ τα σε ένα πυρέξ και σκέπασέ τα με κρύο νερό
- 8 Βάλε όλα τα αμπελόφυλλα σε μια σειρά με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω
- 9 Πάρε με ένα κουταλάκι του γλυκού και γέμισε τα φύλλα οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου
- 10 Τύλιξε το φύλλο με τη γέμισε και δίπλωσε τα φύλλα από τις άκρες
- 11 Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι στρώσε τα ντολμαδάκια σε κύκλους, με την άκρη προς τα κάτω
- 12 Αφού τα στρώσεις όλα, ρίξε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και στύψε το λεμόνι
- 13 Σκέπασε με ένα πιάτο και πρόσθεσε νερό να φτάσει ώς το γείσο του πιάτου
- 14 Άφησε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια βγάλε τα ντολμαδάκια
Γίγαντες στο Φούρνο
Προετοιμασία: 1 ώρα+, Μερίδες:4+
Συστατικά
- 200 γρ.φασόλια γίγαντες
- 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 μέτρια καρότα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Βάλε τους γίγαντες σε κρύο νερό να μουλιάσουν από βραδύς
- 2 Στράγγιξε καλά και βράσε σε κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά. Καλό είναι να ξαφρίζεις με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό στην επιφάνειά του
- 3 Στη συνέχεια πρόσθεσε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και άφησε τα φασόλια να βράσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον και να μαλακώσουν
- 4 Σούρωσε τους γίγαντες, κρατώντας το νερό για τη συνέχεια
- 5 Καθάρισε και πλύνε και τα υπόλοιπα λαχανικά σου. Ψιλόκοψέ τα και σόταρε σε τηγάνι με ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα
- 6 Συμπλήρωσε και τους γίγαντες και συνέχισε το σοτάρισμα
- 7 Γύρισε όλα τα λαχανικά σε ταψί μαζί με λίγο νερό από τα βρασμένα φασόλια, τα ντοματάκια και φρέσκο ελαιόλαδο
- 8 Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 45 λεπτά περίπου
Χταποδάκι Ξυδάτο
Προετοιμασία: 1 ώρα+, Μερίδες:4+
Συστατικά
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- Για το βράσιμο
- ½ φλιτζάνι ξύδι
- 1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
- 1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
- 2 δαφνόφυλλα
- Για το μαρινάρισμα
- 1/3 του φλιτζανιού ξύδι
- ½ κ.γ θυμάρι ξερό
- ½ κ.γ ρίγανη
- Αλάτι, Πιπέρι
- Για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο
- Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Βάλε το χταπόδι χωρίς καθόλου νερό στην κατσαρόλα να βγάλει τα υγρά του
- 2 Αφού βγάλει τα ζουμιά του πρόσθεσε το ξύδι και τα μπαχαρικά σου
- 3 Άφησε το χταπόδι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
- 4 Κόψε το χταπόδι κομμάτια και αλάτισε αν χρειαστεί
- 5 Βάλε το χταπόδι σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά εκτός από το λάδι και τον μαϊντανό
- 6 Άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα να ποτίσει στο ξύδι
- 7 Σέρβιρε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Καλαμαράκια Κρασάτα
Προετοιμασία: 30 λεπτά, Μερίδες:4+
Συστατικά
- 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος μαγειρέματος
- 1 Βάλε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγάρισε το κρεμμύδι να γυαλίσει
- 2 Πρόσθεσε και τα καλαμαράκια και σοτάρισε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα
- 3 Σβήσε το φαγητό σου με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά
- 4 Συνέχισε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπέρωσε
- 5 Σκέπασε το σκεύος και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του
- 6 Σέρβιρε ζεστό σκέτο ή με ρύζι
Πηγή: mommyandthecity.gr