Οι κανόνες ασφαλείας για τη χύτρα ταχύτητας
Η χύτρα ατμού, ή χύτρα ταχύτητας όπως είναι επίσης γνωστή, υπάρχει σε αρκετά σπίτια αφού τα πλεονεκτήματα αυτής της μαγειρικής συσκευής είναι πολλά με τον περιορισμό χρόνου μαγειρέματος και οικονομίας.
Αυτό κάνει και η χύτρα ταχύτητας, αφού το στεγανό δοχείο και το ερμητικά κλειστό καπάκι της δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του ατμού. Έτσι, η θερμότητα που παράγεται από τη φωτιά αυξάνει την πίεση εντός της χύτρας.
Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφάλειας!
-Στην Ευρωπαϊκή διατίθενται χύτρες ταχύτητας σε ποικιλία μοντέλων και μεγεθών από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες τρίτες χώρες.
-Για να επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά των χυτρών ταχύτητας πρέπει αυτές να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας. Η συμμόρφωση αυτή τεκμηριώνεται με την σήμανση συμμόρφωσης CE με ευανάγνωστο, ευδιάκριτο και ανεξίτηλο τρόπο.
-Συνήθως, οι κατασκευαστές χυτρών ταχύτητας τοποθετούν τη σήμανση CE χαράσσοντας την στη βάση του δοχείου της χύτρας ταχύτητας ή στο καπάκι της.
-Όσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης χύτρας ταχύτητας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ορθή χρήση και συντήρησή της. Ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει σαφείς και χρήσιμες οδηγίες χρήσης και συντήρησης μαζί με τη χύτρα ταχύτητας.
-Πριν τη χρήση της χύτρας ταχύτητας, βεβαιωθείτε ότι η ελαστική, στεγανωτική φλάντζα (λάστιχο) γύρω από το καπάκι δεν είναι φθαρμένη ή σχισμένη και ο αγωγός εξαέρωσης είναι καθαρός από υπολείμματα τροφής.
-Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι ερμητικά κλειστό πριν τοποθετήσετε τη χύτρα στη φωτιά.
-Εάν ατμός διαφεύγει γύρω από το καπάκι ή τις χειρολαβές, σβήστε αμέσως τη φωτιά, αφήστε τη χύτρα να κρυώσει, ελευθερώστε όλο τον ατμό που περιέχει ανοίγοντας το ρυθμιστή πίεσης, αφαιρέστε το καπάκι και προχωρήστε σε αντικατάσταση.
-Αν η ελαστική τσιμούχα έχει ξεραθεί ή έχει ρωγμές και σημάδια καταπόνησης, αλλάξτε την αμέσως.
-Αν η πίεση μέσα στη χύτρα ταχύτητας αυξάνεται συνεχώς χωρίς να εκτονώνεται μέσω του ρυθμιστή πίεσης τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος γι’ αυτό η χύτρα θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως από τη φωτιά.
-Η συνεχώς αυξανόμενη πίεση μπορεί να έχει σαν αιτία τη βλάβη του ρυθμιστή πίεσης ή το φράξιμο της βαλβίδας υπερπίεσης με υπολείματα τροφών.
-Το καπάκι μπορεί να αφαιρεθεί όταν ο ρυθμιστής πίεσης του ατμού σταματήσει να βγάζει ατμό.
-Για περισσότερη ασφάλεια πριν αφαιρέσετε το καπάκι, αφήστε τη χύτρα ταχύτητας να κρυώσει από μόνη της για περίπου 10 λεπτά.
-Οι νέες γενιές χυτρών ταχύτητας περιλαμβάνουν καπάκια που κλειδώνουν πρίν αυξηθεί η πίεση, ελαστικές τσιμούχες στεγανότητας που καθιστούν αδύνατο το άνοιγμα της χύτρας πρίν την εκτόνωση της πίεσης και βαλβίδες ασφαλείας από υπερπίεση.
-Ποτέ μη γεμίζετε τη χύτρα πάνω από τα δύο τρίτα.
Πηγή: newsbeast.gr