Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Διάγνωση και αντιμετώπιση
Στη πραγματικότητα η ιγμορίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που συνοδεύει τα συνηθισμένα κρυολογήματα. Η πρόληψη καθώς και η εγρήγορση των γονιών σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να διασφαλίσουν την καλή υγεία των παιδιών τους.
Ποια είναι τα «σημάδια» της ιγμορίτιδας;
Πότε θεωρείται αναγκαία η επίσκεψη μου σε έναν ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ;
Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 5-7 ημέρες ή υπάρχει υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια. Η τοπική θεραπεία είναι απαραίτητη, και θα ήταν χρήσιμο οι γονείς ακόμη και από τις πρώτες μέρες ενός απλού κρυολογήματος να πραγματοποιούν στο παιδί τους ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ώστε να απομακρύνονται οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.
Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες;
Ναι κυρίως τα μεγάλα κρεατάκια, η αλλεργική ρινίτιδα, οι πολύποδες, το στραβό διάφραγμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Βασική εξέταση είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος με το εύκαμπτο και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται καλλιέργεια από τη μύτη που πρέπει να ληφθεί ενδοσκοπικά ή και απεικονιστικός έλεγχος.
Είναι δυνατή η απεικονιστική διάγνωση σε μικρά παιδιά;
Καλό ειναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι οι κοιλότητες των ιγμορείων αρχίζουν να φαίνονται μετά την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτινογραφίες είναι περιττές στις ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών γιατί δεν βοηθούν σε τίποτε όσον αφορά την διάγνωση. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί απεικονιστική διάγνωση για το παιδί σας, ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI), καθώς αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού σε ακτινοβολία, όπως αυτή της Aξονικής Τομογραφίας (CT).
Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρω για να προστατεύσω το παιδί μου;
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες. Ακόμη, η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ο καλός ύπνος και η άσκηση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Και βέβαια, το άρρωστο παιδί θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδιά.
Παρά τις αντιβιώσεις, η ιγμορίτιδα συνεχίζει να ταλαιπωρεί το παιδί μου. Τι μπορώ να κάνω;
Όταν, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η φλεγμονή των ιγμορείων επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με την χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Το σημαντικό είναι όταν η λύση πια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οι γονείς να το αποφασίζουν έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος ή τα αυτιά.
Πηγή: iatronet.gr
Το διαβάσαμε στο rethemnosnews.gr