Οικογένεια σε δύο ρόδες!
Ο καιρός έχει ανοίξει για τα καλά και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για άσκηση έξω για μικρούς και μεγάλους. Πάρτε λοιπόν τα ποδήλατα οικογενειακώς, αλλά πρώτα διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί.
Η ποδηλασία είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα, εύκολα και ευχάριστα σπορ που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια μαζί. Δεν είναι τυχαίο που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται trend όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά ως τρόπος ζωής γενικότερα για μικρούς και μεγάλους.
Και σίγουρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας κάνοντας παράλληλο κάτι καλό για όλους. Πρέπει όμως πρωτ’ απ’ όλα να φροντίσετε για την ασφάλεια όλων αλλά κυρίως των παιδιών, ειδικά αυτών που τώρα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδήλατο.
Πότε να ξεκινήσουν;
Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με το ποδήλατο περίπου στην ηλικία των 2-3 ετών ξεκινώντας με ένα χαμηλό μοντέλο (με τρεις ρόδες) που θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί. Ποδήλατο με δύο ρόδες μπορείτε να του πάρετε όταν είναι περίπου 4 χρονών. Για τις μικρές ηλικίες (συνήθως από 18 μηνών και πάνω) υπάρχουν και ποδήλατα χωρίς πετάλια ώστε να συνηθίσουν την ισορροπία και τον έλεγχο του ποδηλάτου πριν περάσουν στην αρκετά πολύπλοκη γι’ αυτά κίνηση των πεταλιών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να πάρετε ένα κανονικό παιδικό ποδήλατο στο οποίο θα ξεβιδώσετε τα πετάλια (έχετε υπ’ όψιν ότι το ένα πετάλι συνήθως ξεβιδώνει ανάποδα).
Ποιο είναι το κατάλληλο;
Αν ήρθε η ώρα να του πάρετε το πρώτο του κανονικό ποδήλατο, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς. Για την επιλογή του κατάλληλου ποδηλάτου πρέπει να λάβετε υπόψιν την ηλικία και το ύψος του παιδιού αλλά και την ικανότητα συντονισμού του και την εμπειρία του. Αν π.χ. το παιδί είναι μεν ψηλό αλλά δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για ένα αντίστοιχο ποδήλατο, είναι καλύτερα να πάρει ένα μικρότερο. Πάντως, πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ασφάλεια του παιδιού. Επομένως, σε καμία περίπτωση μην του αγοράσετε ένα ποδήλατο που δεν μπορεί να χειριστεί με το σκεπτικό ότι θα μπορεί αργότερα. Για να ελέγξετε τα μέτρα του ποδηλάτου, βάλτε το παιδί να κάτσει άνετα στη σέλα. Και τα δύο του πόδια πρέπει να μπορούν να πατήσουν με άνεση στο έδαφος ώστε να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει εύκολα από το ποδήλατο. Επίσης το παιδί πρέπει να μπορεί να φτάνει άνετα το τιμόνι ώστε να μπορεί να το οδηγεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Βοηθητικές ρόδες
Τα περισσότερα παιδικά ποδήλατα περιλαμβάνουν και βοηθητικές ρόδες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αυτές είναι ο μοναδικός ή ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί ποδήλατο. Συχνά, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να καθυστερήσουν ένα παιδί χρόνια από το να μάθει ποδήλατο και να είναι και πιο επικίνδυνες από ότι αν το ποδήλατο ήταν χωρίς βοηθητικές ρόδες. Αν ωστόσο το παιδί δεν έχει εμπειρία ή φοβάται, μη διστάσετε να τις χρησιμοποιήσετε. Με τον καιρό ξεκινήστε να τις αφαιρείτε μία μία ώστε να μάθει να χειρίζεται το ποδήλατο κανονικά.
Απευθυνθείτε στους ειδικούς
Παρότι μπορείτε να βρείτε ποδήλατα σε μεγάλα πολυκαταστήματα καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα καθώς το κατάλληλο προσωπικό μπορεί να σας οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή. Επίσης τα περισσότερα τέτοια καταστήματα διαθέτουν και τμήμα τεχνικής υποστήριξης για ό,τι μπορεί να χρειαστείτε μετά την αγορά.
8 Συμβουλές για να μάθετε στα παιδιά σας ποδήλατο!
Πρώτα η ασφάλεια
Ως γονείς δεν αρκεί απλώς να μάθετε στα παιδιά να κάνουν ποδήλατο όσο να τα μάθετε να το οδηγούν με ασφάλεια. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθήσετε τους σωστούς κανόνες:
• Φροντίστε να επιβλέπονται συνεχώς από κάποιον ενήλικα ειδικά αν πρόκειται για παιδιά κάτω των εννέα ετών.
• Αν δεν μπορείτε να είστε μαζί τους φροντίστε πάντα να γνωρίζετε που σκοπεύουν να κινηθούν.
• Τα παιδιά όταν οδηγούν πρέπει να μπορούν να αγγίζουν το έδαφος με τα πέλματά τους με ιδιαίτερη ευκολία ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειασθεί.
• Μην τα αφήνετε να βγαίνουν σε αυτοκινητόδρομους μόνα τους και φροντίζετε πάντα να ελέγχετε και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και μάθετε στο παιδί πώς να ελέγχει τις διαβάσεις.
• Μάθετέ τους να φοράνε πάντα το ειδικό κράνος.
• Μην τα αφήνετε να οδηγούν βράδυ.
• Μάθετέ τους να μην οδηγούν πίσω από φορτηγά ή άλλα ογκώδη σταθμευμένα και μη οχήματα.
• Μην τα αφήνετε να οδηγούν ακούγοντας μουσική.
• Φροντίστε να οδηγούν και με τα δύο χέρια στο τιμόνι.
• Μην τους επιτρέπετε να οδηγούν όταν βρέχει.
• Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά έχουν διδαχθεί και κατανοήσει τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης πριν οδηγήσουν χωρίς επίβλεψη.
Ποτέ χωρίς το κράνος τους
Η ασφαλής οδήγηση ποδηλάτου προϋποθέτει απαραιτήτως τη χρήση κράνους καθώς έχει φανεί ότι ειδικά οι πιο μικροί σε ηλικία χρήστες ποδηλάτου τραυματίζονται πολύ εύκολα στο κεφάλι λόγω έλλειψης εμπειρίας και άγνοιας κινδύνου. Το κράνος πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο κεφάλι του παιδιού για να παρέχει ασφάλεια επομένως αν δεν μπορείτε να το προσαρμόσετε οι ίδιοι ζητήστε να σας το κάνουν στο κατάστημα που θα το αγοράσετε. Σε καμία περίπτωση το κράνος δεν πρέπει να μετακινείται αριστερά, δεξιά, εμπρός ή πίσω. Αντίθετα πρέπει να εφαρμόζει σταθερά στο κεφάλι του παιδιού μέχρι το μέτωπο και αφήνοντας ένα κενό περίπου τριών εκατοστών μέχρι τα φρύδια. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του κράνους και ειδικά αν το παιδί πέσει ελέγξτε και τη ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί ώστε να είστε βέβαιοι ότι θα μπορεί να το προστατέψει και σε μια νέα πτώση.
Πού κάνει καλό η ποδηλασία;
– Η τακτική ποδηλασία μέτριας έντασης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
– Συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία του μυϊκού συστήματος καθώς γυμνάζει ειδικά τους μύες των ποδιών αλλά και τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους.
– Δυναμώνει τα οστά μας και αυξάνει την κινητικότητά τους ενώ προστατεύει και τους χόνδρους.
– Συμβάλλει στην ανάπτυξη της ισορροπίας και του συντονισμού.
– Αποφορτίζει από το στρες.
– Ενισχύει το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
– Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.
– Αυξάνει την καρδιαναπνευστική ικανότητα και την αντοχή μας και βελτιώνει αισθητά τη γενική φυσικά μας κατάσταση.
– Ειδικότερα στα παιδιά που κάνουν ποδήλατο, παρατηρείται βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και απόδοσης στο σχολείο, αυξημένη κοινωνικότητα, και αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Πηγή: happymom.gr
Το διαβάσαμε στο govastileto.gr