Ιλαρά: Στα 166 έφτασαν τα κρούσματα. Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ
Τα 166 κρο΄υσματα έφτασαν στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα, της Ιλαράς ενώ την αμέσως προηγούμενη τριετία αυτά δεν ξεπερνούσαν το 1 τον χρόνο.
Τα κρούσματα, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στη νότια Ελλάδα και αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται και η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση τους και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς).
Τα συμπτώματα
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής
Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι μικρά λευκωπά στίγματα που εντοπίζονται στην στοματική κοιλότητα.
Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα, τα οποίο στην αρχή είναι αραιά, ροδαλά και τα ξεχωρίζουν σαφώς μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να έχουν μεταξύ τους απόσταση. Η εμφάνιση του εξανθήματος συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά και γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά εμφάνισης, δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Πηγή:madata.gr