«Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ κλιματισμό στο δωμάτιο του μωρού;»

«Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ κλιματισμό στο δωμάτιο του μωρού;»

κλιματισμό στο δωμάτιο

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι όλο και περισσότερο ζεσταίνει ο καιρός. Και όλο και περισσότερες μαμάδες που έχουν νεογέννητα ή πολύ μικρά μωρά αναρωτιούνται πώς θα αντιμετωπίσει το νέο μέλος της οικογένειας τη ζέστη που φέρνουν οι καλοκαιρινοί μήνες.

[babyPostAd]Συγκεκριμένα, ο προβληματισμός περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση του κλιματιστικού στο δωμάτιο του μωρού και γενικά σε χώρους όπου βρίσκεται το μωρό.

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι είναι ασφαλής η χρήση του κλιματιστικού, εφόσον, όμως, έχετε πάρει ορισμένες προφυλάξεις, και μάλιστα ότι είναι πιο ασφαλές από το να μένει σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον όπου δεν κυκλοφορεί αέρας.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά και ειδικά τα νεογέννητα δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους, όπως οι ενήλικες, γεγονός που τα κάνει πολύ πιο ευάλωτα στη ζέστη και σε καταστάσεις που αυτή προκαλεί, όπως η θερμοπληξία.

Η χρήση, βέβαια, του κλιματιστικού, χρειάζεται κάποια προετοιμασία αλλά και μέτρο. Για αυτό πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια στο σπίτι σας και ακόμα και στο δωμάτιό του.

1.Φροντίστε πρώτα τη συσκευή: σιγουρευτείτε ότι έχει γίνει συντήρηση στο μηχάνημα. Αν είναι παλιάς τεχνολογίας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε καινούρια συσκευή, με καλύτερες προδιαγραφές ως προς την κατανάλωση ενέργειας αλλά και την προστασία της υγείας σας.

2.Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε ούτε να ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Ελέγξτε αν χρειάζεται να ανεβάσετε λίγο το θερμοστάτη όταν δροσίσει το σπίτι ή το δωμάτιο, για να μην γίνει πολύ κρύο για το μωρό, χρησιμοποιώντας ίσως και ένα θερμόμετρο δωματίου.

3.Σιγουρευτείτε ότι ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο δωμάτιό του και το σπίτι, ανοίγοντας τακτικά ένα παράθυρο και κλείνοντας το κλιματιστικό. Εναλλακτικά μπορείτε να κρατάτε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην ξηραίνεται πολύ η ατμόσφαιρα.

4. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από το ρεύμα του κλιματιστικού, ειδικά την ώρα που κοιμάται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας και στο αυτοκίνητο, όπου ο χώρος είναι πιο περιορισμένος.

5. Το μωρό πρέπει να είναι ντυμένο λίγο πιο ζεστά από ότι εσείς. Φορέστε του ελαφρά βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια του, ή χρησιμοποιήστε μία λεπτή κουβερτούλα, πάντως μην το αφήσετε μόνο με την πάνα του αν ανάψετε το κλιματιστικό.

6.Αποφύγετε να βγάλετε το μωρό κατευθείαν από ένα χώρο που κλιματίζεται στη ζέστη. Θα πρέπει να κλείσετε το κλιματιστικό και να του δώσετε χρόνο να προσαρμοστεί στην κανονική θερμοκρασία.

7. Αν έχει υπερβολική ζέστη και θεωρείτε ότι πρέπει να αφήσετε το κλιματιστικό αναμμένο τη νύχτα όσο κοιμάται το μωρό, φροντίστε να αφήσετε ανοιχτό ένα παράθυρο για να μην γίνει η ατμόσφαιρα πολύ ξηρή και σκεπάστε το με ένα σεντόνι ή μία λεπτή κουβέρτα.

8.Αν η ζέστη δεν είναι πολύ έντονη, μπορείτε αντί για το κλιματιστικό να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα για να είναι το μωρό σας άνετα, προσέχοντας, όμως, και πάλι να μην το χτυπά το ρεύμα του αέρα.

9. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι για να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιό του, για παράδειγμα κάποιες μαμάδες χρησιμοποιούν ένα μπολ με νερό στο δωμάτιο.

10.Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφεύγετε να είναι το κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού, εκτός αν έχει καύσωνα και επομένως η ζέστη είναι πιο επικίνδυνη. Σύμφωνα με το paidiatros.gr, αυτό πρέπει να γίνεται όταν πρόκειται για πρόωρα μωρά, μωρά 8-10 μηνών που έχουν διαγνωστεί με άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια και μωρά που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πηγή: childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν πολύ νερό

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Τα πέντε βασικά σημεία

«Όχι αυτό δεν το φοράω»