Iώσεις στα παιδιά: Πού οφείλονται και πώς μεταδίδονται;

ίωση

Iώσεις στα παιδιά: Πού οφείλονται και πώς μεταδίδονται;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπιας μορφής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που εκδηλώνεται με ρινόρροια( κοινώς, συνάχι), ρινική συμφόρηση, βήχα, ξηρότητα του φαρυγγικού βλεννογόνου, άλγος κατά την κατάποση και χαμηλό προς μέτριο πυρετό. Αντίθετα, η γρίπη εμφανίζεται με πιο έντονη συμπτωματολογία (μυαλγίες, αρθραλγίες, πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ρίγη, φαρυγγίτιδα, οφθαλμικές ενοχλήσεις κ.ά.) και συνοδεύεται συχνότερα από επιπλοκές. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων βέβαια, διαφέρει σε κάθε ασθενή, καθώς εξαρτάται από την άμυνα του εκάστοτε οργανισμού και πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις.

Πού οφείλονται και πώς μεταδίδονται: Οι συχνότεροι ιοί που ενοχοποιούνται για το απλό κρυολόγημα είναι οι ρινοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ενώ για τη γρίπη ευθύνονται οι ανάλογοι τύποι π.χ. Α, Β, H1N1 κλπ. Η μετάδοσή τους γίνεται πολύ εύκολα με τα αιωρούμενα σταγονίδια( φτάρνισμα, βήχας)και την αφή(χειραψία, επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες). Η περίοδος μεταδοτικότητας του ιού ξεκινάει περίπου 24 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και συνεχίζει έως και 5 μέρες μετά την υποχώρησή τους.

Επιπλοκές: Οι κυριότερες επιπλοκές που εμφανίζονται στην πορεία μιας ίωσης είναι η επέκταση αυτής προς τις ανατομικές δομές του αναπνευστικού συστήματος (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, πνευμονία) και τις γειτονικές δομές( φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, επιγλωττίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα κλπ). Επίσης, άλλες επιπλοκές είναι η αφυδάτωση από την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών, πυρετικοί σπασμοί ως απόρροια του υψηλού πυρετού, το σύνδρομο Reye( ηπατική-εγκεφαλική βλάβη οφειλόμενη στη λήψη ασπιρίνης), μυοκαρδίτιδα και άλλες, είτε ως αποτέλεσμα της δράσης του ίδιου του ιού είτε από δευτερογενή βακτηριακή επιλοίμωξη.

Πρόληψη και αντιμετώπιση: Συνήθως, το απλό κρυολόγημα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με λήψη πολλών υγρών, αντιπυρετικά (με εκπρόσωπο την παρακεταμόλη, καθώς η ασπιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη του παιδικού οργανισμού!), παυσίπονα για τους πονοκεφάλους και τις μυαλγίες, καθώς και χλιαρά μπάνια και κομπρέσες. Ρινικά αποσυμφορητικά χορηγούνται μόνο μετά από σύσταση του παιδιάτρου, ενώ τα αντιβιοτικά αποφεύγονται διότι αφενός μεν απευθύνονται σε μικροβιακές λοιμώξεις και όχι σε ιϊκές, αφετέρου δε η συχνή χρήση τους οδηγεί στην εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροβίων.

Μύκητες στα πόδια του παιδιού; Τι να προσέξεις!

Σαφώς, στην περίπτωση των ιώσεων στα παιδιά, ισχύει ο κλασσικός «κανόνας» : «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!». Επομένως, καλό θα είναι οι γονείς να μεριμνούν ώστε να αποφεύγεται η επαφή με πάσχοντες( μη φοβάστε να απομακρύνετε τα παιδιά σας από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο όταν υπάρχουν κρούσματα εποχικής γρίπης!), να γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών , καθαρισμός των επιφανειών, αποφυγή συνωστισμού και καλός αερισμός των κλειστών χώρων. Οι απλοί αυτοί «κανόνες» θα πρέπει να γίνονται συνήθεια των παιδιών από μικρή ηλικία και να ενθαρρύνεται ο υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής( μέσω της σωστής διατροφής, της σωματικής άσκησης και του επαρκούς ύπνου), ώστε να θωρακίζεται η άμυνα του οργανισμού!

Γρίπη και εμβόλιο: Το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται σε παιδιά αυξημένου κινδύνου( πάσχοντα από χρόνια νοσήματα), καθώς και σε μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών, ανεξάρτητα από πρόβλημα υγείας. Προστατεύει τόσο από την ίωση αυτή καθεαυτή, όσο και από τις δευτερογενείς επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν και είναι σαφώς πιο επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, πριν προβεί στην απόφαση να εμβολιάσει το παιδί του για την εποχική γρίπη, ο γονιός θα πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του, ο οποίος είναι και ο κατάλληλα αρμόδιος να αποφασίσει αν είναι απαραίτητο ή όχι!

Συμπερασματικά, οι παιδικές ιώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο και απασχολούν κυρίως τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι και σε άμεση κινητοποίηση, ώστε να προφυλάξουν το παιδί τους και εφόσον χρειαστεί, να φροντίσουν για την συντομότερη και πιο ουσιαστική θεραπεία τους. Η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η σωματική άσκηση, οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ο απαραίτητος εμβολιασμός, αποτελούν το «κλειδί»(πρωτογενής πρόληψη) ενάντια στην μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων!!

Πηγή: boro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παιδί και φάρμακα: 9 φάρμακα που δεν πρέπει να δώσετε ποτέ στο παιδί σας!

Τι βοηθάει τα οστά των μωρών όσο διαρκεί ο τοκετός;