Η υπερκαρυδόπιτα της Αργυρώς
Μια από τις ωραιότερες καρυδόπιτες που σας έχω φτιάξει. Απλά φτιάξτε την οπωσδήποτε! Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, είναι καλύτερα να τη σερβίρετε την επόμενη ημέρα.
400 γραμμ. (4 φλ. τσαγιού) χοντροκομμένη καρυδόψιχα
180 γραμμ. (2 φλ. τσαγιού) φρυγανιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. γαρίφαλο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ. κανέλα
200 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
170 γραμμ. (1 φλ. τσαγιού) ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
75 ml (½ φλ. τσαγιού) κονιάκ
7 αυγά χωρισμένα
Για το σιρόπι
2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2½ φλ. τσαγιού νερό
1 βανίλια
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους. Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε ν’ αραιώσει. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι 28 ή 30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35΄. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄. Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr