Το σύνδρομο της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας στα ΠΑΙΔΙΑ

image005

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά” έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν καθόλου άδικο, αφού η έλλειψη σωστού ύπνου έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, τόσο στον οργανισμό όσο και στην ψυχολογία του παιδιού. Ένα σύνδρομο που είναι γνωστό ως Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (O.S.A=Obstructive Sleep Apnea) είναι μία από τις βασικές αιτίες που στερεί από τα παιδάκια τον τόσο αναγκαίο γι’ αυτά ποιοτικό ύπνο.

Το σύνδρομο
Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο αναστέλλεται η αναπνοή, δηλαδή σταματά η ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πως το παιδάκι δεν αναπνέει, το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα του ανεβαίνει, ερεθίζεται το αναπνευστικό κέντρο στον εγκέφαλο και έτσι ξυπνά για να αναπνεύσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κοιμάται ικανοποιητικά και να είναι διαρκώς κουρασμένο και ανήσυχο.
Μέχρι πρότινος αυτό το σύνδρομο απασχολούσε κυρίως τους ενήλικες, όμως τελευταία όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό σε παιδιά προσχολικής ή και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μία απλή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και με τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού με τη βοήθεια των γονιών. Κατά την εξέταση ο γιατρός συνήθως διαπιστώνει πως για το πρόβλημα μπορεί να ευθύνονται: υπερβολικά αυξημένες σε μέγεθος μάζες ιστών στη στοματική κοιλότητα, μακριά και χαλαρή σταφυλή, υπερτροφικές και υπερπλαστικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) κλπ.

  • Συμπτώματα υπνικής άπνοιας στα παιδιά
  • 1. Συνεχές ροχαλητό
  • 2. Υπόπνοια (αναστολή της ροής του αέρα)
  • 3. Υπερδραστηριότητα- Νευρικότητα

Επιπτώσεις υπνικής άπνοιας στα παιδιά
1. Στη συμπεριφορά: νευρικότητα, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα
2. Στην καρδιακή λειτουργία: καρδιακή κόπωση, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, αρρυθμία
3. Στην ανάπτυξη: χαμηλότεροι δείκτες ανάπτυξης, χαμηλό ύψος, παχυσαρκία
4. Στο σχολείο: χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις, αδυναμία παρακολούθησης

Γενικές παρατηρήσεις
1. Η υπνική άπνοια δεν σχετίζεται πάντα με το αυξημένο σωματικό βάρος και την παιδική παχυσαρκία.
2. Παρουσιάζεται σχεδόν πάντοτε ως υπνηλία και νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με υπνική άπνοια είναι υπερκινητικά.
4. Η “μελέτη ύπνου” (μελέτη κατά τη διάρκεια του ύπνου) δεν αρκεί για να καθοριστεί η βαρύτητα του προβλήματος, καθώς συνήθως αυτό που διαπιστώνεται είναι απλώς μία “ανωμαλία στην αναπνοή”.
5. Η αντιμετώπιση στην παιδική ηλικία λύνει μόνιμα το πρόβλημα.

Λύσεις
Χειρουργική αντιμετώπιση.
Η λύση αυτή έχει μεγάλη επιτυχία και κρύβει πολύ μικρή ταλαιπωρία για το παιδί, αφού ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και διαρκεί περίπου δύο 24ωρα. Στην ουσία ο γιατρός αφαιρεί τα υπερτροφικά κρεατάκια και τις αμυγδαλές και αυτό είναι αρκετό για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα σε ποσοστό πάνω από 86%.

Άλλες λύσεις είναι: η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η θεραπεία της αλλεργίας και του βρογχικού άσθματος, η αποφυγή του ύπνου σε πρόσθια θέση, η μείωση του βάρους, η σωματική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος μπροστά στα παιδιά.

Ευχαριστούμε τον δρα Νικόλαο Κανέλη, διευθυντή ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου «Metropolitan», με χειρουργική εξειδίκευση στην παιδοωτορινολαρυγγολογική, στη χειρουργική ροχαλητού (υπνικής άπνοιας) και στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός (www.kanelis.gr, [email protected])- madamefigaro.gr