Υπογονιμότητα: Πώς να την ξεπεράσετε, αποφεύγοντας την περιττή ταλαιπωρία

Υπογονιμότητα: Πώς να την ξεπεράσετε, αποφεύγοντας την περιττή ταλαιπωρία

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα δεν είναι ένα σπάνιο πρόβλημα, αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια φαίνεται ότι έρχονται αντιμέτωπα μαζί της.

[babyPostAd]Πιο συγκεκριμένα, 3 έως 4 στα 10 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, που μπορεί να οφείλεται είτε σε υπογόνιμο σπερματοζωάριο του άνδρα είτε σε προβλήματα που πιθανόν να έχει η γυναίκα στο αναπαραγωγικό της σύστημα.  Ωστόσο, για ένα ποσοστό που φτάνει στο 20%, τα αίτια της υπογονιμότητας παραμένουν ανεξήγητα και μη προσδιορίσιμα. 

Ευτυχώς, η λεπτομερής μελέτη της υπογονιμότητας, η βελτίωση των γνώσεων πάνω στο θέμα, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η εξέλιξη των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του προβλήματος στις περισσότερες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που τα προβλήματα υπογονιμότητας και στα δύο φύλα αυξάνουν, οι στατιστικές δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που καταφεύγουν σε ειδικούς για την αποκατάσταση της γονιμότητάς του επιστρέφει τελικά στο σπίτι του με ένα μωρό (κάποιες φορές μάλιστα και με παραπάνω από ένα), εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικά αισιόδοξο για το μέλλον μας!

Παράλληλα, ο κύριος Παράσχος τονίζει πόσο σημαντικό είναι να μη χάνουν τα ζευγάρια, που δυσκολεύονται να συλλάβουν, χρόνο και να απευθύνονται στο κατάλληλο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν παιδί. Ακόμη, εξηγεί με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουν ένα κέντρο.

«Δεν πρέπει και δεν αρκεί ένα ζευγάρι να απευθυνθεί στον ειδικό, που θα του συστήσει κάποιος φίλος ή γνωστός, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο βαθμός δυσκολίας για την επίτευξη εγκυμοσύνης διαφέρει. Θα πρέπει, επομένως, το ζευγάρι να κάνει μια καλή έρευνα και να αναζητήσει ένα κέντρο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, θα περιλαμβάνει διάγνωση και θεραπεία υπογονιμότητας, θα τους παρέχει  ολοκληρωμένο προγεννητικό έλεγχο, εντοπίζοντας τις πιθανότητες κινδύνου για μια εγκυμοσύνη  με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και τη διεπιστημονική συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων που αφορούν σε αυτή, θα τους παρέχει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως η προεμφυτευτική διάγνωση  και θα διαθέτει εναλλακτικές, όπως η δωρεά ωαρίων, καθώς και τράπεζα σπέρματος.  Σημαντική, επίσης, είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών, που επιτυγχάνουμε μέσα από διεπιστημονική παρακολούθηση της εγκύου και του εμβρύου από μαιευτήρες – γυναικολόγους και από εμβρυολόγους. Τέλος, εκτός από το κατάλληλο ιατρικό περιβάλλον και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να έχει κι ένα ανθρώπινο περιβάλλον, που θα αγκαλιάσει το ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει.  Να θυμίσω ότι τα ζευγάρια αυτά είναι ιδιαίτερα αγχωμένα, ενώ πολλά από αυτά έχουν ταλαιπωρηθεί προηγουμένως, κάνοντας επαναλαμβανόμενες εξωσωματικές χωρίς επιτυχία. Χρειάζονται, επομένως, μεταξύ άλλων κι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον». 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάται ένα ζευγάρι που δεν έχει καταφέρει να συλλάβει ότι, εφόσον απευθυνθεί σε ένα καλό κέντρο, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί· είτε με αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, είτε με σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, αν το σπέρμα του συντρόφου είναι υπογόνιμο, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, όταν δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Η εξωσωματική συστήνεται πιο άμεσα στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν, όταν η γυναίκα έχει ξεπεράσει το 37ο έτος ηλικίας.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ακομη:

Που μπορεί να οφείλεται η υπογονιμότητα πριν τα 30;

15 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο όσες έμειναν έγκυες μετά από προβλήματα υπογονιμότητας

Ανεξήγητη υπογονιμότητα γυναικών: Βρέθηκε η αιτία!