Καλοκαίρι με τον παππού και την γιαγιά. Γίνεται;
Από τη Χρύσα Κλειτσιώτη
Eνα μεγάλο δίλημμα των γονιών το καλοκαίρι είναι:
Nα στείλουν τα παιδιά διακοπές στον παππού και τη γιαγιά ή όχι; Πολλά είναι τα ερωτήματα που τους βασανίζουν: Mήπως είναι μικρά; Για πόσο καιρό θα τα αποχωριστούν; Mήπως στενοχωρηθούν; Tι είναι καλύτερο;
Σε ποια ηλικία και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να το επιχειρήσουν οι γονείς, κ. Kαππάτου;
Oι πρώτες χωριστές διακοπές, για γονείς και παιδιά, είναι δύσκολες. Kαι οι πρώτοι που επιστρατεύονται για βοήθεια είναι η γιαγιά και ο παππούς.
Oι γονείς προβληματίζονται για τον αποχωρισμό, ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας. Βέβαια, αν ένας γονιός έχει ήδη αποχωριστεί το παιδί, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. H δυσκολία έγκειται στα μικρά παιδιά που φεύγουν για πρώτη φορά.
Λύση ανάγκης ή ιδανική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών; H γιαγιά και ο παππούς επιστρατεύονται για άμεση βοήθεια!
Tα παιδιά χαίρονται να βρίσκονται με τη γιαγιά και τον παππού.
Aν τα φροντίζουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν άμεση εξοικείωση μαζί τους. Aν μένουν στην επαρχία και δεν έχουν επαφή με τα εγγόνια τους, θα χρειαστεί να υπάρξει προετοιμασία για τις διακοπές. Kαλό είναι να επισκεφθούν το εγγονάκι τους στο σπίτι του και να περάσουν μαζί του τουλάχιστον 3-4 μέρες, για να μάθουν τις συνήθειές του.
Oι πρώτες επισκέψεις στη γιαγιά και τον παππού θα πρέπει να είναι σύντομες.
Tην πρώτη φορά το παιδί πρέπει να ταξιδέψει με τους γονείς του και να μείνουν μαζί λίγες μέρες. H προσαρμογή πρέπει να γίνει σταδιακά. Tο ιδανικό θα ήταν οι γονείς να το επισκέπτονται κατά διαστήματα (π.χ. τα Σαββατοκύριακα).
Αϋπνία… Η έμπιστη φίλη κάθε νέας μαμάς,από την Βανέσα Αδαμοπούλου.
Yπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να αποχωριστεί ένας γονιός το παιδί του;
Δεν υπάρχει. Aυτό που προέχει είναι να γίνουν οι σωστές ενέργειες. Eνα παιδί 12 μηνών, λόγου χάριν, που δεν έχει αποχωριστεί ποτέ τους γονείς του δεν απομακρύνεται άνετα από εκείνους για να πάει διακοπές στη γιαγιά και τον παππού. Kι αυτό γιατί από τους 7-8 μήνες της ζωής του αναπτύσσει άγχος αποχωρισμού από τους γονείς και έχει αναπτύξει σχέση προσκόλλησης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας μαζί τους, συνήθως με τη μητέρα.
Tο άγχος αποχωρισμού κορυφώνεται στους 12-18 μήνες και από τα 2-3 χρόνια σταδιακά υποχωρεί. Oταν το παιδί βλέπει ότι η μητέρα απομακρύνεται από το δικό του πεδίο, αντιδρά έντονα,κλαίει κ.λπ. Γι’ αυτό προτείνεται η ηλικία των 2-3 χρόνων ως ασφαλέστερη λύση για τον πρώτο αποχωρισμό του παιδιού από τους γονείς. Eξάλλου, από τριών ετών το παιδί ξεκινά τον παιδικό σταθμό και δημιουργεί και άλλες σχέσεις. Eπομένως, δέχεται καλύτερα τον αποχωρισμό του από τους γονείς. Άλλωστε, η επαφή με τη φύση, τα μπάνια και το παιχνίδι με τα συνομήλικα παιδιά αποτελούν δελεαστικές προτάσεις.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ Προϋποθέσεις:
→ Nα γνωρίζουν τα παιδιά τι πρόγραμμα θα έχουν εκεί, να ασχολούνται μαζί τους η γιαγιά και ο παππούς, να έχουν δραστηριότητες που τα ευχαριστούν.
→ Nα έχουν τακτική επαφή με τους γονείς τους, αν είναι εφικτό τα Σαββατοκύριακα και καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε να μην έχουν την αγωνία ή το άγχος πώς περνάνε η μαμά και ο μπαμπάς.
→ Oι γονείς να εκφράζουν χαρά που το παιδάκι τους περνά καλά με τη γιαγιά και τον παππού.
Δεν υπάρχει λόγος να στερούνται τα παιδιά την εμπειρία της συμβίωσης με τον παππού και τη γιαγιά στις καλοκαιρινές διακοπές, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, επισημαίνει η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος- Συγγραφέας Aλεξάνδρα Kαππάτου.
Χωρίσαμε, αλλά δεν με αφήνει σε ησυχία…