Κάντε γυμναστική στο μωρό σας. Δείτε πως

Κι όμως και τα μωρά χρειάζονται τη γυμναστική τους. Μόλις κλείσει τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, είναι ήδη έτοιμο για την πρώτη γνωριμία με την άσκηση. Με τη δική σας βοήθεια φυσικά.

Τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού μέσα από τις κινήσεις που θα κάνετε μαζί θα εξελιχθεί κινητικά το επόμενο εξάμηνο, αλλά και θα εμβαθύνει την επικοινωνία του μαζί σας.

Προγράμματα ασκήσεων

Βρέφη 6-9 μηνών

*Διάρκεια: 12-15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.

Άσκηση αναπνοής. Βάλτε το μωράκι ανάσκελα. Πιέζετε απαλά και ρυθμικά στο θώρακα, μπροστά και πλάγια, αποφεύγοντας το στέρνο.

Γενικό μασάζ σώματος: Κάνετε ελαφρύ μασάζ, ξεκινώντας απ’ τα χεράκια και μετά τα ποδαράκια του μωρού – τα τρίβετε απαλά με τις παλάμες σας από το πάνω προς τα κάτω. Συνεχίστε κάνοντας μασάζ στα πέλματα, με το μεγάλο δάχτυλο του χεριού σας, κρατώντας με το δείκτη τη φτέρνα του μωρού. Κάνετε δεξιόστροφα και με κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιά του. Τώρα γυρίστε το παιδάκι σας μπρούμυτα (να στηρίζεται στα χεράκια του και να έχει σηκωμένο το κεφάλι) και συνεχίστε με το μασάζ της πλάτης – με τις παλάμες σας χαϊδεύετε απαλά το μωράκι από το κεφάλι προς τους γλουτούς, αποφεύγοντας τη μέση.

Βάλτε το μωρό ανάσκελα και τραβήξτε το σιγά- σιγά σε καθιστή θέση. Ακόμη καλύτερα θα είναι αν του δώσετε δύο κρίκους να κρατάει.

Ανασηκώνετε και κατεβάζετε τα ποδαράκια του μωρού (αφού πρώτα τα έχετε ισιώσει).

Πιάσε το παιχνίδι: Βάζετε το μωρό ανάσκελα. Με το ένα χέρι κρατάτε τα πόδια του και με το άλλο σηκώνετε το παιχνιδάκι μπροστά από το κεφάλι του. Ο στόχος είναι να προσπαθήσει το μωρό να το πιάσει πρώτα με το ένα και μετά και με τα δύο χέρια.

Από τη στάση μπρούμυτα, ανασηκώνετε το μωράκι, κρατώντας το από τα χέρια (για διευκόλυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κρίκους) ώστε να σηκωθεί στα ποδαράκια του.

Βάλτε το μωρό ανάσκελα. Κρατήστε τα πόδια του με το χέρι σας, βάλτε πλάι από το κεφάλι του ένα παιχνίδι και παροτρύνετε το μωρό να γυρίσει με το σώμα του για να πιάσει το παιχνίδι. Μετά, κρατώντας το μωρό από το χέρι, γυρίζετε το σώμα του στο πλάι. Ο σκοπός της άσκησης είναι να μπορεί να γυρίζει μόνο του μπρούμυτα.

Άσκηση «ελατήριο»: Από θέση ανάσκελα, σπρώχνετε ελαφριά με τις παλάμες σας τα ποδαράκια του μωρού ώστε να προσπαθεί να τα σφίγγει και να σπρώχνει τα χέρια σας. Επαναλαμβάνετε την άσκηση κρατώντας στα χέρια σας μια μικρή μπάλα.

Βρέφη 9-12 μηνών

*Διάρκεια: 15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.

1. Γενικό μασάζ σώματος (βλ. την άσκηση 2 στο προηγούμενο πρόγραμμα).

2. Κυκλικές κινήσεις με τα χέρια. Από θέση παράλληλα στο σώμα, φέρνετε τα χέρια του μωρού σε διάσταση στην προέκταση των ώμων και μετά μπροστά από το σώμα.

3. Λυγίζετε και ισιώνετε τα χέρια του μωρού, τραβώντας από τους κρίκους (πρώτα όταν το μωρό κάθεται και μετά όταν είναι όρθιο).

4. Κρατάτε το μωρό όρθιο, ώστε να ακουμπάει με την πλάτη στο στήθος σας. Φέρτε ένα παιχνίδι στο ύψος των τεντωμένων του χεριών και ζητήστε του να προσπαθήσει να το πιάσει.

5. Από την ίδια θέση με την προηγούμενη άσκηση, το μωρό πρέπει να σκύψει και να πιάσει ένα παιχνίδι που βρίσκεται από κάτω.

6. Το μωράκι πρέπει να μπορεί να γυρίσει μόνο του από την πλάτη στην κοιλιά όταν του το ζητήσετε.

7. Το μωρό σηκώνει τα ποδαράκια του και ακουμπάει με τα δάχτυλα των ποδιών το αντικείμενο (παιχνίδι) που κρατάτε στα χέρια σας.

8. Βάλτε το σε θέση ανάσκελα. Όταν του πείτε «Κάθισε!» πρέπει να καθίσει, όταν του πείτε «Ξάπλωσε», πρέπει να ξαπλώσει ανάσκελα.

9. Να χορέψουμε; Κρατώντας το μωρό από τα χέρια, ενώ είναι όρθιο, το προτρέπετε να κουνάει και να λυγίζει ελαφρά τα ποδαράκια του σαν να χορεύει.

10. Βάλτε το μωρό να σταθεί στα ποδαράκια του, κρατώντας το από το χέρι. Μετά αφήνετε για λίγο το χέρι, για να στέκεται μόνο του (προσέχοντας πάντα να μην πέσει).

Για καλύτερες επιδόσεις

* Ξεκινήστε με λιγότερες ασκήσεις και μικρή διάρκεια. Αρχικά να τις επαναλαμβάνετε για μικρά χρονικά διαστήματα και πολλές φορές την ημέρα. Η διάρκεια των ασκήσεων πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, όταν θα δείτε ότι το μωρό έχει καλή διάθεση και ανταπόκριση. Αντίθετα αν κλαίει, διακόψτε αμέσως το πρόγραμμα.

* Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν την άσκηση.

* Να αερίζετε το χώρο όπου θα κάνετε γυμναστική στο μωρό σας.

* Να ξεκινάτε τη γυμναστική μισή ώρα πριν ή μία ώρα μετά το φαγητό του μωρού.

* Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται καθημερινά και την ίδια ώρα ούτως ώστε το μωρό να τις συνηθίσει και να τις αντιλαμβάνεται σαν κάτι καθιερωμένο, όπως, π.χ. το φαγητό και ο ύπνος.

* Να επιβραβεύετε το μωρό σας για τα κατορθώματα του με χαμόγελα και τρυφερές λέξεις.

* Να χρησιμοποιείτε παιχνίδια σε διαφορετικά χρώματα, σχήμα και μεγέθη: προκαλούν το μωρό σας να συμμετέχει πιο ενεργά στις ασκήσεις.

hamomilaki

Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!