Κάντε το πρωινό ξύπνημα… παιχνίδι σε 6 βήματα
Ας το παραδεχτούμε, σε κανέναν δεν αρέσει το πρωινό ξύπνημα!
Ο στόχος αυτός είναι πέρα για πέρα εφικτός, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου Δρ Γκάι Μέντοους, εάν ακολουθήσουμε έξι απλά βήματα.
1. Σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Εναρμονίστε το βιολογικό σας ρολόι με την εναλλαγή ημέρας και νύχτας διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ξεκινήστε πέφτοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και αποφεύγοντας τις μεγάλες διαφορές στην ώρα αφύπνισης τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.
2. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στον ύπνο
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος μεταφράζεται σε καλή διάθεση και ενέργεια μέσα στην ημέρα. Εάν ξυπνάτε με νεύρα και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας, είναι καιρός να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα στη ζωή σας. Δοκιμάστε για ένα διάστημα να πηγαίνετε για ύπνο μισή ώρα πιο νωρίς και να ξυπνάτε μισή ώρα πιο αργά και δείτε αν θα νιώσετε καλύτερα.
3. Δραστηριοποιηθείτε
Ακούγεται αντιπαραγωγικό, όμως η σωματική άσκηση αποτελεί πηγή ενέργειας και ζωντάνιας. Επίσης, εξαντλώντας την ενέργειά σας τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ο οργανισμός σας θα είναι πιο καλά προετοιμασμένος για έναν ποιοτικό και αποκαταστατικό ύπνο.
4. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας
Αρκετοί άνθρωποι σήμερα δυσκολεύονται να «αδειάσουν» το μυαλό τους όταν πέφτουν στο κρεβάτι ώστε να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν. Όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, προσπαθήστε να αφήνετε πίσω σας τα γεγονότα τις ημέρας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι.
5. Αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες
Η καφεΐνη, η ζάχαρη και το αλκοόλ επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα και στη διάρκεια του ύπνου. Αποφύγετε λοιπόν την κατανάλωση αυτών τις βραδινές ώρες.
6. Χρησιμοποιήστε ένα «βοήθημα»
Αφεψήματα όπως η βαλεριάνα, η λεβάντα και το χαμομήλι είναι μερικές καλές επιλογές για να χαλαρώσετε. Επίσης, το συμπλήρωμα μαγνησίου, μελατονίνης ή γ-αμινοβουτυρικού οξέος (νευροδιαβιβαστής GABA) αποδεδειγμένα διευκολύνουν τον ύπνο.
Η σημασία του καλού ύπνου
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος εξασφαλίζει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και πιο αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις. Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κακή διάθεση, νευρικότητα, οξυθυμία και μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η έλλειψη ύπνου που εξελίσσεται σε χρόνιο πρόβλημα ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ατυχημάτων, παχυσαρκίας και όχι μόνο.
Πηγή: onmed.gr