Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι 3 διατροφικές συνήθειες που σας προστατεύουν

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι 3 διατροφικές συνήθειες που σας προστατεύουν

Καρκίνος παχέος εντέρου

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο μέχρι και κατά 86% αν ακολουθείτε τρεις απλές διατροφικές συνήθειες.
[babyPostAd] Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Γαστρεντερικούς Καρκίνους της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO WCGI 2017) υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τις προστατευτικές επιδράσεις της σωστής διατροφής στην υγεία, δίνοντας μια καλή αφορμή σε όλους μας να τρώμε πιο σωστά.

1

Διατροφικές συνήθειες που θεωρείται παραδοσιακά ότι συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και τροφών με πολλές θερμίδες. Η νέα μελέτη βασίστηκε στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία του γαστρεντερικού. Ωστόσο, παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστο ποια συγκεκριμένα «συστατικά» του δημοφιλούς διατροφικού πλάνου είναι αυτά που παρέχουν τη μέγιστη προστασία ενάντια στις κακοήθειες του εντέρου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η κατανάλωση ψαριού, η κατανάλωση πολλών φρούτων και η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών είναι οι τρεις διατροφικές προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε για να επωφεληθούμε.
«Διαπιστώσαμε ότι καθεμιά από αυτές τις τρεις παραμέτρους συνδέεται ξεχωριστά με μείωση περίπου 30% να εμφανίσει κάποιος προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις στο παχύ έντερο. Όσοι δε υιοθετούν και τις τρεις συνήθειες είναι σχεδόν κατά 86% πιο προστατευμένοι» αναφέρει η Ναόμι Φλις Ισακόβ από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 808 ανθρώπων ηλικίας 40-70 ετών που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι διατροφικές συνήθειες στις οποίες εστίασαν οι ερευνητές ήταν η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών, κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών, ενώ συνυπολογίστηκε και η πρόσληψη μονοακόρεστων («καλών») και κορεσμένων («κακών») λιπαρών. Η υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με βάση τα ευρήματα κολονοσκόπησης.
Οι συμμετέχοντες που είχαν προχωρημένους πολύποδες (σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου) φάνηκε πως δεν τηρούσαν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής τόσο πιστά όσο αυτοί που δεν παρουσίασαν ανησυχητικά ευρήματα στις εξετάσεις τους (βαθμολογία 1,9 και 4,5 στις δύο ομάδες αντίστοιχα).
Τα οφέλη της σωστής διατροφής ως προς την υγεία του εντέρου ήταν δοσοεξαρτώμενα, αφού όσες περισσότερες από τις παραμέτρους της μεσογειακής διατροφής τηρούσε κανείς (π.χ. κατανάλωση πολλών φρούτων, αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών, αποφυγή κόκκινου κρέατος και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ) τόσο πιο προστατευμένος ήταν.
Αξιολογώντας την επίδραση κάθε παραμέτρου μεμονωμένα, οι ερευνητές κατέληξαν πως η κατανάλωση ψαριού και φρούτων παράλληλα με την αποφυγή των αναψυκτικών είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να μειώσει κανείς σε αξιόλογο βαθμό τον κίνδυνο επικίνδυνου πολύποδα και κατ’ επέκταση καρκίνου στο έντερο.

 Πηγή: onmed.gr