ΚΕΕΛΠΝΟ: 10 + 1 συμβουλές για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια
Καθώς το καλοκαίρι φτάνε στο αποκορύφωμά του και ο αριθμός των εμφανιζόμενων κρουσμάτων αυξάνεται, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει όλες τις πληροφορίες, τις οποίες καλό είναι να έχουν στους μυαλό τους οι πολίτες, εκδομείς και μη, αφού άλλωστε τα κουνούπια, που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, βρίσκονται παντού.
Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία (μέση ηλικία 62 -65 ετών). «Τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κακουχία, και λιγότερο συχνά το κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο οπισθοβοβλικός πόνος», πρόσθεσε η κ. Δάντση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.
Πώς μπορούν να αποφευχθούν τα τσιμπήματα κουνουπιών
Συμβουλές για την αποφυγή των τσιμπημάτων κουνουπιών έδωσε ο κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, Αναστάσιος Δρόντσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
• Κάνοντας συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
• Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη <2 μηνών).
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου (Διεύθυνση: Περικλέους & Χρ. Τεγόπουλου 2, τηλέφωνα: 2310 387771) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, (τηλέφωνα: 210 5212000 & 210 5212054).
Πηγή: madata.gr