ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι – Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνές οι γαστρεντερίτιδες. Πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια, παράσιτα) μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, δηλαδή διάρροια, ναυτία, εμέτους, κοιλιακό άλγος, πιθανώς και πυρετό.Ποιες είναι οι σημαντικότερες πηγές μόλυνσης.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται γρήγορα:
Από άτομο σε άτομο (μέσω ιών που μεταφέρονται με τα χέρια), μέσω μολυσμένων επιφανειών, αντικειμένων, τροφίμων ή νερού που μολύνονται από τα χέρια ασθενών, καθώς και
αερογενώς, όταν ένας ασθενής κάνει εμετό και τα σωματίδια του ιού διασκορπίζονται στον αέρα (σαν ομίχλη) και μολύνουν άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς από άτομο σε άτομο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν μολύνεται κάποιο τρόφιμο ή νερό. Τα συμπτώματα κατά κανόνα περιλαμβάνουν:
Πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, ναυτία και εμέτους, εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου-νερού και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Συνήθως, αρκεί η επαρκής πρόσληψη υγρών, ενώ η χρήση αντιβιοτικών περιορίζεται σε παιδιά και ενήλικες με μειωμένη ανοσία.
Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται με κατανάλωση:
1. Μολυσμένου νερού
2. Ωμού ή ατελώς ψημένου μολυσμένου τροφίμου
3. Τροφίμου που μολύνεται από ασθενή ή φορέα χειριστή τροφίμων και τροφίμου κακώς συντηρημένου που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών
Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από γαστρεντερίτιδα θα πρέπει α) να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και β) να καταναλώνει ασφαλή τρόφιμα και νερό. Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων κ.α.).
Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματά και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά από την αποδρομή τους η αποχή από: α) το χειρισμό τροφίμων, β) χώρους με συγχρωτισμό, γ) χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ.
Πηγή: keelpno.gr
Το διαβάσαμε στο:dikaiologitika.gr