Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει για την υγεία σας [vid]
Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.
Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
Στην φωτογραφία βλέπετε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και το πώς αυτοί φαίνονται επάνω σε μια ξύλινη κουτάλα
Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.
Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
- Περίπου 100 θερμίδες
- 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
- 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται
Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.
Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο iatropedia.gr