Είχες ποτέ υποπτευθεί ότι οι γονείς σου έχουν τελικά κάποιο αγαπημένο παιδί;
Μήπως σε φώναζαν όταν ενώ ζωγράφισες λέρωσες το τραπέζι, αλλά για τον αδερφό σου απλά φώναξε “Ω Θεέ μου, αυτός είναι ένας εκκολαπτόμενος Πικάσο ! “;
Μήπως το δωμάτιο της αδερφής σου είναι πολύ καλύτερο από το δικό σου γιατί είναι η “μεγάλη”;
Μήπως ένιωθες πως απλά ζεις στην σκιά των υπολοίπων;
Λοιπόν, μπορεί να είχες και δίκιο! Έρευνες δείχνουν οτι τελικά οι γονείς έχουν όντως αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά τους, το “αγαπημένο παιδί”.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Katherine Conger (κοινωνιολόγο), 384 ζεύγη αδελφών με τέσσερα χρόνια διαφορά μεταξύ τους, ρωτήθηκαν πώς αισθάνθηκαν για την αντιμετώπιση από τους γονείς τους, αν αισθάνθηκαν κάποιο είδος διαφορετικής μεταχείρισης και αν είχαν προβλήματα αυτοεκτίμησης όταν υπήρχε διαφορετική μεταχείριση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σειρά γέννησης παίζει ρόλο στο πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση από τους γονείς. Τα πρωτότοκα παιδιά ανέφεραν ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι τα μικρότερα αδέρφια τους, τα οποία είναι επιρρεπή στο να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση , και ένοιωθαν ότι δεν παίρνουν αρκετή προσοχή .
Ο Έλληνας μπαμπάς και η αδυναμία του
Η Conger αναφέρει στο Quartz:
Ήμουν έκπληκτη … Η υπόθεση της έρευνας μας ήταν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά που γεννήθηκαν πρώτα δηλαδή, θα επηρεάζονταν περισσότερο από τις αντιλήψεις της διαφορετικής μεταχείρισης λόγω του στάτους του μεγαλύτερου παιδιού – της εξουσίας που είχαν λόγω ηλικίας και μεγέθους , αλλά και του περισσότερου χρόνου με τους γονείς- στην οικογένεια.
Ασχέτως όμως με το αν κάποιο παιδί είναι το πρώτο, το δεύτερο ή το νεότερο, όλα έχουν την υποψία ότι αδικούνται από τους γονείς τους. «Όλοι αισθάνονται ότι ο αδελφός ή η αδελφή τους έχει καλύτερη μεταχείριση», εξηγεί.
Ισχύει όντως ότι υπήρξε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των παιδιών;
Κι όμως!
Το 70% των πατεράδων και το 74% των μαμάδων, ομολόγησαν στους ερευνητές ότι έχουν φερθεί διαφορετικά σε κάποιο απο τα παιδιά τους – δείχνοντας την προτίμηση τους σε ένα από αυτά.
Βabyradio – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή