«Κλειδί» για το αδυνάτισμα το πρωινό με δημητριακά και φρούτα

proino12

Το πρωινό μπορεί όντως να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όταν το ζητούμενο είναι το αδυνάτισμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth στη Βιρτζίνια μελέτησαν σχεδόν 100 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι λάμβαναν τις μισές θερμίδες της ημέρας το πρωί έχασαν πολύ περισσότερο βάρος απ’ ό,τι όσοι τις μοίραζαν σχεδόν εξίσου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ και κάντε το πάρτυ του παιδιού σας ξεχωριστό!!!

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, το μικρό πρωινό μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλεί περισσότερη λαχτάρα για φαγητό αργότερα.

Η δρ Γιακούμποβιτς συνιστά εδώ και 15 χρόνια στους ασθενείς της να τρώνε πολύ καλό πρωινό, διότι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα. Για να ελέγξει τη θεωρία της επιστράτευσε 96 από τους ασθενείς της και τους χώρισε σε δύο ομάδες.

Όσοι συμμετείχαν στη μία ομάδα λάμβαναν το πρωί σχεδόν το ένα τρίτο των ημερήσιων θερμίδων και όσοι συμμετείχαν στην άλλη το 50%. Τα μέλη της πρώτης ομάδας λάμβαναν επίσης καθημερινά περίπου 200 θερμίδες λιγότερες από τη δεύτερη, ενώ σε καμία ομάδα οι εθελοντές δεν γυμνάζονταν.

Έπειτα από τέσσερις μήνες, οι εθελοντές που λάμβαναν τις λιγότερες θερμίδες και έτρωγαν μικρότερο πρωινό είχαν χάσει περισσότερο βάρος απ’ ό,τι οι εθελοντές που λάμβαναν περισσότερες θερμίδες και έτρωγαν καλό πρωινό – 14 έναντι 11½ κιλών. Ωστόσο, έπειτα από οκτώ μήνες, οι εθελοντές που δεν έτρωγαν καλό πρωινό είχαν ξαναπαχύνει, ενώ αντιθέτως όσοι έτρωγαν καλά το πρωί είχαν αδυνατίσει και άλλο.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος του οκταμήνου η απώλεια βάρους ήταν μόλις 5 κιλά για όσους δεν έτρωγαν καλά το πρωί και σχεδόν 20 κιλά για όσους έτρωγαν.

Η δρ Γιακούμποβιτς είπε πως οι εθελοντές που έτρωγαν πολύ το πρωί ανέφεραν ότι πεινούσαν λιγότερο, ιδίως μέχρι το μεσημέρι. Ωστόσο, σημασία είχε και το τι έτρωγαν οι εθελοντές για πρωινό: το πρωινό γεύμα που φάνηκε να αδυνατίζει περισσότερο ήταν αυτό που περιείχε πολλούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα) αλλά και λίπη (λ.χ. μαργαρίνη), ενώ λιγότερο αδυνάτιζε το πρωινό που περιείχε κυρίως πρωτεΐνες (π.χ. γιαούρτι, τυρί ή ζαμπόν) και λίπη.

Πηγή: tanea.gr
Το διαβάσαμε στο real.gr