Κουνούπια: Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τα τσιμπήματά τους;

Κουνούπια: Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τα τσιμπήματά τους;

Κουνούπια

Γράφει η παιδίατρος Καραχανίδη Ελένη

 Η θερμοκρασία φαίνεται ότι αποφάσισε να ανέβει, “μύρισε” κάτι από καλοκαίρι και οι “άσπονδοι φίλοι” μας τα κουνούπια είναι και επισήμως εδώ! Και όχι απλά εμφανίστηκαν αλλά άφησαν και τα σημάδια τους γεμίζοντας, κυρίως, τα αγαπημένα μας μικρά με, καθόλου συμπαθητικά , κόκκινα τσιμπηματάκια.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Η ερώτηση αυθόρμητη και με μια δόση αγωνίας, «τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε»; 

Η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

  • Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα σε κούνια και καρότσι και εξοπλίζουμε το σπίτι με σήτες!
  • Αποφεύγουμε τα λιμνάζοντα νερά (και τη δημιουργία τους τις ώρες “αιχμής” των κουνουπιών..πιο απλά δεν ποτίζουμε τα ωραία μας λουλούδια και δεν πλένουμε το μπαλκόνι μας το σούρουπο, ενώ γενικά φροντίζουμε τα νερά που ρίχνουμε να απορροφώνται)
  • Ντύνουμε τα μικρά (αλλά και μεγαλύτερα) μας πλασματάκια με δροσερά υφάσματα αλλά καλύπτοντας τα όσο γίνεται περισσότερο (τα λινά παραμένουν μια άριστη πιθανή επιλογή)
  • Εμπλουτίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με “φυσικά” εντομοαπωθητικά. Η λεβάντα, ο βασιλικός, ο κατηφές, η αρμπαρόριζα και το μελισσόχορτο είναι μερικοί εξαιρετικοί αντιπρόσωποι της κατηγορίας.
  • Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό– αντικουνουπικό χώρου αλλά το τοποθετούμε ΕΚΤΟΣ του παιδικού δωματίου και προτιμάμε να είσαι όσο γίνεται μη χημικό.
  • Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικές κρέμες ως εξής:

~ σε παιδιά ηλικίας κάτω του έτους ΔΕΝ επαλείφουμε στο κορμί τους, οπότε αναζητούμε άλλους τρόπους πχ μαντηλάκια που μπαίνουν κάτω απ το σεντόνι ή μέσα στο καρότσι – ΧΩΡΊΣ να ακουμπούν το μωρό. Βάζουμε κρέμα στη μαμά και στον μπαμπά για να αυξήσουμε την προστασία του μωρού, ιδίως όταν το έχουμε αγκαλιά! (ΠΡΟΣΟΧΉ: τα σημεία επάλειψης να μην είναι σημεία που το μωρό μπορεί να αγγίξει με τη γλώσσα ή τα χέρια) 

~ σε παιδιά ηλικίας ΆΝΩ του έτους, χρησιμοποιούμε βρεφικές/παιδικές αντικουνουπικές κρέμες (όπως σε κάθε περίπτωση προτιμάμε να είναι από αξιόπιστες εταιρείες προέλευσης). Και πάλι επαλείφουμε σε σημεία που ΔΕΝ μπορεί να φτάσει η γλώσσα τους. Το πίσω μέρος του αγκώνα είναι πολύ καλή πρόταση (αλήθεια, το ξέρατε ότι η γλώσσα σας δε φτάνει εκεί; Δοκιμάστε το! ? ) Και τα κάτω άκρα επίσης καλή ιδέα.

Να τονιστεί, κλείνοντας, ότι τα παιδιά που πάνε σταθμό ή σχολείο καλό είναι να βάζουν εντομοαπωθητικό αν πρόκειται να βγουν στον κήπο/στην αυλή.

Με αυτές τις απλές αλλά καίριες και αποτελεσματικές κινήσεις, το καλοκαίρι όλων μας θα είναι μεν λιγότερο “πουά” αλλά σίγουρα πιο απολαυστικό.

Πηγή:   epaggelmagynaika.gr