Λαρυγγίτιδα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Λαρυγγίτιδα: Απλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

laruggas

Λάρυγγας ονομάζεται το όργανο του αναπνευστικού συστήματος που «φιλοξενεί» τις φωνητικές χορδές και συμμετέχει στην αναπνοή και την παραγωγή φωνής, ενώ επίσης προστατεύει την τραχεία από την αναρρόφηση τροφής. Όταν εκδηλώνεται στον λάρυγγα φλεγμονή, τότε διαπιστώνεται η λαρυγγίτιδα.

[babyPostAd]Το βασικότερο σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα στη φωνή ή η δυσκολία στην ομιλία. Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια, με την πρώτη να διαρκεί από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες και να προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Οι αλλεργίες, η εισπνοή ερεθιστικών παραγόντων (π.χ. καπνός) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελούν μερικές ακόμη συνήθεις αιτίες της οξείας λαρυγγίτιδας. Επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολύωρη και έντονη χρήση της φωνής (π.χ. δάσκαλοι, τραγουδιστές) είναι πιο επιρρεπή στη χρόνια λαρυγγίτιδα, δηλαδή τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής του λάρυγγα.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αναρρώσετε ταχύτερα από τη λαρυγγίτιδα.

1. Ξεκουράστε τη φωνή σας – αλλά μην ψιθυρίζετε

Όπως χρειάζεται ξεκούραση σε περίπτωση τραυματισμού, έτσι και στη λαρυγγίτιδα επιβάλλονται μερικές ημέρες αφωνίας. Μην πέσετε όμως στην «παγίδα» να ψιθυρίζετε, αφού έτσι θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Όταν ψιθυρίζουμε χρησιμοποιούμε μυς του λάρυγγα που δεν είναι «σχεδιασμένοι» για εκτενή χρήση.

2. Να πίνετε πολλά υγρά

Η ενυδάτωση του λάρυγγα είναι απαραίτητη για γρήγορη ανάρρωση. Το νερό είναι η καλύτερη λύση έναντι ποτών με ζάχαρη ή του καφέ (η καφεΐνη αφυδατώνει τον οργανισμό). Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται τα ανθρακούχα, καθώς πυροδοτούν ή επιδεινώνουν επεισόδια καούρας που θα ερεθίσουν περαιτέρω τον λάρυγγα.

3. Τιθασεύστε τις αλλεργίες σας

Οι αλλεργίες (π.χ. στη γύρη, στα φιστίκια) οδηγούν σε ερεθισμό του λαιμού και φλεγμονή, παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της λαρυγγίτιδας. Εάν λοιπόν έχετε διαπιστωμένες αλλεργίες και ταλαιπωρείστε συχνά από κρίσεις λαρυγγίτιδας, μην παραλείπετε τη φαρμακευτική σας αγωγή (αντι-ισταμινικά) και φροντίστε να αποφεύγετε όσο γίνεται τα αλλεργιογόνα που σας επιβαρύνουν.

4. Ελέγξτε την παλινδρόμηση οξέων

Το τσάι πιπερόριζας (τζίντζερ), η μπανάνα και τα φυλλώδη λαχανικά είναι δυνατό να προλάβουν ή να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης –κυρίως την καούρα– ώστε να αποφευχθεί η φλεγμονή στον λάρυγγα λόγω ερεθισμού από τα οξέα του στομάχου. Η φαρμακευτική αγωγή (αντιόξινα) και η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού πριν τον ύπνο είναι δύο ακόμη χρήσιμα μέτρα πρόληψης.

5. Προστατευθείτε από τους ερεθιστικούς παράγοντες

Εάν στην καθημερινότητά σας, για παράδειγμα λόγω της δουλειάς σας, εκτίθεστε σε καπνό, σκόνη, χρώματα ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, φροντίστε να φοράτε μάσκα και εξασφαλίστε ότι ο χώρος εργασίας σας αερίζεται επαρκώς.

6. Επενδύστε σε έναν υγραντήρα

Όταν ο καιρός είναι ξηρός είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί φλεγμονή στον λάρυγγα. Μπορείτε λοιπόν να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο σας με τη χρήση ειδικών συσκευών. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη συσκευή βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή ώστε να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και ερεθιστικών παραγόντων.

Πηγή:prevention.com
Το διαβάσαμε στο onmed.gr