Λογοθεραπευτής του LangHouse Ι. Γκέγκας, [email protected]
Πολλά από τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί καθώς προσπαθεί να αρθρώσει τις σκέψεις του μπορεί να θεραπεύονται με λίγες επισκέψεις στο γραφείο του λογοθεραπευτή. Ας δούμε σε ποιές περιπτώσεις θα πρέπει οι γονείς να ζητήσουν την αξιολόγηση του παιδιού τους από τους ειδικούς σύμφωνα με το babyspace.gr.
Λογοθεραπεία; Τι είναι αυτό; Τι ακριβώς κάνει; Ποιος ασχολείται με αυτή; Τι θεραπεύεται; Αυτά είναι διάφορα ερωτήματα που γεννιούνται στο άκουσμα της λέξης λογοθεραπεία, ειδικά στην Ελλάδα όπου η επιστήμη της λογοθεραπείας είναι σχετικά πρόσφατη.
-Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές ή τις δυσκολίες στην ομιλία και στη φωνή ενός παιδιού.
-Περιλαμβάνει ένα σύνολο θεραπειών που διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, από περιβάλλον σε περιβάλλον και από ηλικία σε ηλικία.
-Κύριος στόχος της λογοθεραπείας είναι η ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας του παιδιού.
-Η διαδικασία της λογοθεραπείας περιλαμβάνει την διάγνωση και τη κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση σε κάθε παιδί και πραγματοποιείται από τον λογοθεραπευτή – λογοπεδικό. Ο λογοθεραπευτής – λογοπεδικός είναι ο κατάλληλος ειδικός που θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση και τη θεραπεία των παιδιών που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή ή δυσκολία στο λόγο τους.
H λογοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν:
-Καθυστέρηση ομιλίας
-Δυσκολίες στην άρθρωση διαφόρων φθόγγων
-Δυσκολία στην κατανόηση του προφορικού λόγου
-Δυσκολία στη παραγωγή λόγου
-Περιορισμένο λεξιλόγιο ανάλογα με την ηλικία
-Τραυλισμό
Μήπως το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;
Οι πιο χαρακτηριστικές δυσκολίες, που μπορεί να αντιληφθούν οι γονείς στο παιδί τους ή οι νηπιαγωγοί του, έτσι ώστε να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, είναι:
-όταν ένα παιδί ψευδίζει, π.χ. αντί σκύλος, να λέει θκύλοθ
-όταν ένα παιδί μπερδεύει διάφορους φθόγγους της αλφαβήτου, π.χ. αντί θέλω να λέει σέλω, αντί ξύλο να λέει σύλο, αντί μόνος να λέει νόμος, αντί ρόδα να λέει λόδα, αντί τόπι να λέει κόπι
-όταν ένα παιδί τραυλίζει, π.χ. να λέει μμμμμαμά, ποποποτήρι, θέλω θέλω θέλω γάλα
-όταν ένα παιδί στην ηλικία των 3 ετών δε μιλάει καθόλου ή μιλάει περιορισμένα
Για οποιαδήποτε δυσκολία ή καθυστέρηση στην ομιλία εντοπίσουμε στον λόγο του παιδιού, καλό είναι να απευθυνθούμε στον ειδικό.