Μαμά, ζαλίζομαι!
O μεγάλος μου φόβος όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε οικογενειακώς, είναι να μην ζαλιστούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Και εγώ ως παιδί (αλλά και ως ενήλικη) ταλαιπωρήθηκα πολύ από ναυτίες στα μέσα μεταφοράς, αλλά δυστυχώς και ο μεγάλος μου γιος δεν καλοπερνά στα ταξίδια.
Η κινητική ναυτία είναι ουσιαστικά μια ασθένεια του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα διάφορα μέρη του σώματος είναι αντικρουόμενες. Ως επί το πλείστον τα παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας είναι αυτά που είναι πιο επιρρεπή στη ζαλάδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μην ζαλιστεί:
Εσάς πώς σας αποκαλεί το παιδί σας;
- Του δίνουμε ένα ελαφρύ κολατσιό, όπως μια μπανάνα ή φρυγανιές με τυρί ή ένα σάντουιτς πριν από το ταξίδι και φροντίζουμε να πίνει μόνο μικρές γουλιές νερό όσο είμαστε καθ” οδόν. Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά, τα γλυκίσματα και τα αναψυκτικά.
- Φροντίζουμε ώστε το παιδί να κάθεται με ελαφριά κλίση προς τα πίσω, για να μην πιέζεται το στομάχι του.
- Πρέπει τα ρούχα του να είναι άνετα και χαλαρά και να μην έχουν λάστιχο σφικτό.
- Δεν το αφήνουμε να διαβάζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Του προτείνουμε να κοιτάει έξω από το παράθυρο και συζητάμε παρέα τα όσα βλέπουμε.
- Ο οδηγός οδηγεί με σταθερή ταχύτητα, χωρίς απότομες κινήσεις και αργά στις στροφές.
- Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται μέσα στο πλοίο και έχουμε πάντοτε κάποιο παράθυρο ανοιχτό στο αυτοκίνητο.
- Κάνουμε συχνές στάσεις.
Αν ζαλιστεί το μικρό μας, μπορούμε να το βοηθήσουμε, κάνοντας τα εξής:
Στο αυτοκίνητο: Κάνουμε μία στάση για 20 με 30 λεπτά. Αφήνουμε το παιδί να πάρει καθαρό αέρα να περπατήσει και να ξεχαστεί. Αν θέλει, ας κάνει εμετό. Θα το ανακουφίσει.
Στο πλοίο: Βγαίνουμε στο κατάστρωμα και βάζουμε το παιδί να καθίσει και να ηρεμήσει.
Στο αεροπλάνο: Ευεργετικές θα αποδειχθούν οι δροσερές κομπρέσες στο λαιμό και το μέτωπο. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε τον εμετό, δεν δίνουμε στο παιδί να φάει τίποτα για μισή ώρα, εκτός από μικρές γουλιές νερό. Στη συνέχεια, θα του κάνει καλό να φάει μία δύο φρυγανιές ή κράκερ, που απορροφούν τα υγρά του στομάχου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν δώσετε στο παιδί αντιεμετικά φάρμακα, ακόμα και φυτικά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Tip: Καλό είναι να έχουμε δίπλα στο παιδί μας μια σακούλα για εμετό, ώστε αν του έρθει απότομα, να κάνει εκεί και όχι… παντού!
Η τεχνική του ελεγχόμενου κλάματος και οι επιπτώσεις της στο βρέφος!
Γονείς, αφήστε τους παππούδες να κακομάθουν τα παιδιά σας!