Μαστίτιδα: Μια επιπλοκή του θηλασμού που πρέπει να θεραπεύεται άμεσα!
*Με την συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου.
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα, πόσο μάλλον όταν έχετε μόλις εισέλθει στον κόσμο της μητρότητας και κάθε μέρα σας επιφυλάσσει μια καινούργια έκπληξη, άλλοτε θετική και άλλοτε όχι και τόσο. Έτσι, ενώ κάποιες φορές ο θηλασμός μπορεί να εδραιωθεί γρήγορα και να φτάσετε στον απογαλακτισμό χωρίς πολλές δυσκολίες, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πιθανό να παρουσιάσετε κάποιες επιπλοκές. Κι επειδή η γνώση και η άμεση επαφή με τον γιατρό σας για θεραπεία είναι δύναμη, δείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι μπορεί να σας προκαλέσει η καθυστέρηση ή η διακοπή της θεραπείας.Τι είναι η μαστίτιδα;
Η μαστίτιδα αποτελεί φλεγμονή του στήθους , η οποία μπορεί να παρουσιαστεί στον ένα ή και στους δύο μαστούς, συνήθως λίγο μετά τη γέννα. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις του θηλασμού, ακόμα και σε περιπτώσεις που η μητέρα είχε φτάσει κοντά στον απογαλακτισμό του μωρού της. Σπανιότερα αλλά εξίσου αληθή περιστατικά μαστίτιδας έχουν παρατηρηθεί έως και 2 χρόνια μετά τη διακοπή του θηλασμού. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκληθεί από τρεις κυρίως παράγοντες:
- Αδυναμία του στήθους να αδειάσει εντελώς.
- Είσοδος κάποιου μικροβίου στους γαλακτικούς πόρους (συνήθως λόγω επικοισμού του δέρματος από σταφυλόκοκκο και συνοδό μικροτραυματισμό) μέσα από κάποια πληγή της θηλής.
- Μειωμένη αντοχή της μητέρας λόγω έντασης ή κόπωσης, εξασθένησης από τον καθημερινό φόρτο εργασιών!
Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, σκληρότητα, κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά και πρήξιμο του στήθους. Παράλληλα, βέβαια, μπορούν να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένες ενοχλήσεις τύπου γρίπης, πόνοι σε όλο το σώμα, ρίγη και πυρετός( από 38,5 και πάνω).Αυτά είναι σημαντικό να τα αναφέρετε ταχύτατα στον γιατρό σας, γιατί απαιτούν άμεση ιατρική θεραπεία.
ΜΗΝ τα αμελήσετε!
Εάν αυτή καθυστερήσει ή εάν, για κάποιο λόγο δεν την ολοκληρώσετε, τότε υπάρχει η πιθανότητα να αναπτύξετε απόστημα στο στήθος σας, το οποίο σχεδόν πάντα συνοδεύεται από έντονο πόνο σαν δόνηση, πρήξιμο και πυρετό που αυξομειώνεται από υψηλός σε δέκατα και τούμπαλιν. Το απόστημα, μάλιστα, για να αφαιρεθεί πολλές φορές απαιτεί χειρουργική επέμβαση με αναισθησία και λήψη αντιβιοτικών. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή η παροχέτευση μπορεί να παραμείνει και κατόπιν της επέμβασης, η συνέχιση του θηλασμού από το συγκεκριμένο στήθος δεν επιτρέπεται.
Η θεραπεία
Αντίθετα με όσα μπορεί να υποφέρετε από την καθυστέρηση ή την διακοπή της θεραπείας, η ίδια η αντιμετώπιση της μαστίτιδας δεν είναι κάτι το πολύ απαιτητικό. Συνήθως ο γιατρός σας προτείνει παραμονή στο κρεβάτι, ξεκούραση, αυξημένη πρόσληψη υγρών και τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στο στήθος, ενώ παράλληλα σας συνταγογραφεί αντιβιοτικά και αναλγητικά, ασφαλή για τον θηλασμό.
Κατά τη διάρκεια της αγωγής μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε για να αδειάζει και να αποσυμφορείται το στήθος. Άλλωστε, συνεχίζοντας το θηλασμό ή χρησιμοποιώντας μια αντλία για να αφαιρέσετε όλο το γάλα, σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος,αποφεύγετε μία άλλη επιπλοκή του θηλασμού, την απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων.
Μάθετε κι αυτό!
Δοκιμάστε να αδειάσετε το στήθος σας με το χέρι ή με ένα χειροκίνητο θήλαστρο ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένη σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό. Αυτό ίσως κάνει την διαδικασία πιο εύκολη και λιγότερο επίπονη.
Πηγή: happyparenting.gr