Μαθήματα διαχείρισης του θυμού – Απαραίτητα για όλους τους γονείς!

angrymom

Θυμός… Ένα συναίσθημα που το βιώνουν σε καθημερινή βάση οι γονείς με παιδιά κάθε ηλικίας! Τα μικρά μας ζιζάνια δεν ακούν, κάνουν ζαβολιές ή πολύ απλά δεν κάθονται ήσυχα τη στιγμή που το έχουμε απόλυτη ανάγκη… Και κάπου εκεί σπάνε τα όρια σου και ξεσπάς, ακόμα και αν ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή…

Μην αγχώνεσαι! Μπορείς να κουμαντάρεις τις εκρήξεις και τα συναισθήματά σου τις κρίσιμες στιγμές, γνωρίζοντας ότι:

Ο θυμός…

  • Είναι ένα φυσικό συναίσθημα, οπότε μην νιώθεις τύψεις γι’ αυτό.
  • Δεν είναι συνώνυμος της επιθετικότητας. Τη συμπεριφορά την επιλέγουμε, όχι όμως το συναίσθημα, οπότε συμπεριφέρσου όσο μπορείς πιο υπεύθυνα.
  • Όταν εκδηλώνεται με τιμωρίες και όχι επικοινωνία χρεοκοπεί μια σχέση, οπότε μάθε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης μέσα από βιβλία εκλαϊκευμένης ψυχολογίας για την ανατροφή των παιδιών.
  • Κρύβει συχνά πρωτογενή συναισθήματα: φόβο, ματαίωση, ζήλια, κόπωση, θλίψη, ντροπή κ.λπ., οπότε μάθε να μιλάς γι’ αυτά στο 1ο ενικό: «Στενοχωριέμαι και εκνευρίζομαι όταν δεν υπολογίζεις τα συναισθήματά μου».
  • Είναι συνήθως φευγαλέο συναίσθημα, οπότε πάρε λίγο χρόνο να ηρεμήσεις και δώσε χρόνο και στο παιδί να κάνει το ίδιο.
  • Εκδηλώνεται πιο εύκολα όταν υπάρχει ψυχολογική και «γεωγραφική» εγγύτητα, οπότε πάρε αποστάσεις (π.χ. πήγαινε σε άλλο χώρο, κάνε κάτι άλλο, μίλησε με κάποιον άλλο).
  • Μας οδηγεί να ακούμε δύσκολα τον άλλο όταν είμαστε θυμωμένοι, οπότε περίμενε πρώτα να καταλαγιάσουν οι εντάσεις και μετά συζήτησε.
  • Ξεσπάει όταν δεν εκπληρώνονται ανάγκες και συναισθήματα, οπότε προσδιόρισε τις ανάγκες και τα συναισθήματα πίσω από τη συμπεριφορά και βρες λύσεις.
  • Όταν εκδηλώνεται με σεβασμό, βοηθά στη βελτίωση της σχέσης, οπότε φρόντισε να: α) Μιλάς χωρίς να κατηγορείς, β) Περιγράφεις τη συμπεριφορά που σε ενοχλεί και το πώς νιώθεις, π.χ. «Αγχώνομαι όταν αργείς στο μπάνιο, γιατί αργώ να φτάσω στη δουλειά».
  • Μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στην οικογένεια, μια και αυτή θεωρείται το καλύτερο «σχολείο» για την εξάσκηση της σωστής διαχείρισης του θυμού, οπότε διάβασε βιβλία, άρθρα για την επικοινωνία, την ανατροφή των παιδιών, επισκέψου ανάλογους ειδικούς για τα ερωτήματά σου και άδραξε ευκαιρίες για να εφαρμόζεις όσα μαθαίνεις.

Απο τη Χριστίνα Ρασιδάκη , συμβουλευτική ψυχολόγο-σύμβουλο σχέσεων

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη:

Και οι καλοί γονείς θυμώνουν!

Δείτε σε έναν πίνακα όλα τα οφέλη του attachment parenting !

Tα 7 οφέλη της συγκοίμησης με το παιδί