Η κατάθλιψη της κυήσεως είναι δύο φορές πιο συχνή απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, αλλά σχεδόν οι μισές γυναίκες την αποκρύπτουν, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Όπως έδειξε, μία στις τρεις έγκυοι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά συχνά φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτά στον γιατρό ή τον σύντροφό τους.
Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί υπολόγιζαν έως τώρα ότι η κατάθλιψη της κυήσεως προσβάλλει μία στις έξιεγκύους.
Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα γονέων BabyCentre, συμμετείχαν 1.000 έγκυοι και νέες μητέρες.
Το 30% εξ αυτών δήλωσαν ότι συχνά παρουσίαζαν πέντε ή περισσότερα βασικά συμπτώματα κατάθλιψης της κυήσεως, όπως το να αισθάνονται άγχος δίχως λόγο, να έχουν χάσει το ενδιαφέρον για καθημερινές δραστηριότητες και το να νιώθουν τόσο δυστυχισμένες ώστε να κλαίνε.
Ωστόσο το 42% από αυτές, ουδέποτε μίλησαν στον γιατρό ή στην μαία τους γι’ αυτά τα αισθήματα – κυρίως επειδή αισθάνονταν ενοχές, ντροπή ή ανησυχία ότι θα κακοχαρακτηρισθούν.
Ένας άλλος συχνός λόγος, τον οποίο επικαλέσθηκαν οι μισές από τις γυναίκες που έκρυβαν την κατάθλιψή τους, ήταν ότι δεν ήθελαν να χαρακτηρισθούν ως ψυχικώς ασθενείς.
Το 26% των γυναικών που υπέφεραν σιωπηρά, είπαν επίσης ότι δεν είχαν συζητήσει το θέμα ούτε με τον σύντροφο, τους στενούς φίλους ή τους συγγενείς τους.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, μία άλλη μελέτη είχε δείξει ότι η κατάθλιψη της κυήσεως προσβάλλει και έναν στους οκτώ νέους πατέρες.
Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι μέλλοντες γονείς άγχος ή ακόμα και κάποια μελαγχολία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης.
Άλλα πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης της κυήσεως είναι ο έντονος εκνευρισμός, τα αισθήματα ενοχής, η κυκλοθυμία, η ευσυγκινησία, η τάση για κλάμα, η δυσκολία στην άντληση χαράς, τα αισθήματα συναισθηματικής ισοπέδωσης και κενού, οι αρνητικές σκέψεις (ιδίως ότι δεν θα είναι καλοί και επαρκείς γονείς), οι υπερβολικοί φόβοι για την υγεία (του εαυτού ή/και του μωρού), οι διαταραχές στον ύπνο, το αίσθημα κόπωσης και λήθαργου, και οι τάσεις απομόνωσης.
Το διαβάσαμε στο real.gr
Πηγή: tanea.gr