Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά!
Υγεία και ευτυχία, αυτά αναζητούμε για τα παιδιά μας. Αυτή είναι άλλωστε και η πιο συνηθισμένη και ουσιώδης ευχή. Για την υγεία μπορούμε να προσπαθούμε αλλά δυστυχώς δεν είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουμε το τελικό αποτέλεσμα. Η ευτυχία όμως είναι και στο χέρι μας και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αρετών που θέλουμε όλοι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ΜΟΝΑΔΙΚΑ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!
[babyPostAd]Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, για να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον και “ευτυχισμένες” συνθήκες για το παιδί μας.Να προσφέρετε απλόχερα αγάπη και αγκαλιές
Μην παραμελείτε να εκφράζετε με λόγια την αγάπη σας και να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας σε όποια ηλικία κι εάν βρίσκονται. Το χρειάζονται, είναι η αναπνοή τους. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι αγαπιούνται, μεγαλώνουν με ασφάλεια και γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά νιώθουν την αποδοχή σας και αυτό τα βοηθάει να πετάξουν ακόμα ψηλότερα με τα δικά τους φτερά. Η ευτυχία έρχεται στη ζωή τους από νωρίς και δημιουργεί γερές βάσεις για το μέλλον.
Να αφήνετε το παιδί να παίρνει τα ηνία
Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αφιερώσετε στο παιδί “πραγματικό” χρόνο . Άλλωστε τα παιδιά χρειάζονται εσάς περισσότερο από μια επιπλέον δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρύνετε ό,τι σας αποσπά την προσοχή και να κλείσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ο στόχος είναι να του δείχνετε την προσοχή σας και να του αφήνετε ένα μικρό προβάδισμα σχετικά με την ψυχαγωγίας σας. Επιλέξτε να κάνετε αυτό που θέλει το παιδί και όχι αυτό που θέλετε εσείς να κάνει το παιδί. Αφήστε το να αφηγηθεί το βραδινό παραμύθι, όπως το νιώθει και το αισθάνεται και να “χρωματίσει” μόνο του, τους ήρωες. Αυτό δεν αποτελεί κάποια περίπλοκη στρατηγική, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για αρκετούς γονείς. Ξεκινήστε αφιερώνοντας μόλις 5 λεπτά για παιχνίδι κάθε ημέρα για να συνηθίσετε κι εσείς να “παίζετε” ήρεμα και χωρίς smartphone, με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο παιδί.
Να μην προστατεύετε τα παιδιά από την αποτυχία
Μπορεί να είναι ένα από τα δυσκολότερα καθήκοντα ενός γονέα, αλλά είναι μεγάλης σημασίας. Θα πρέπει να μάθετε να αφήνετε το παιδί να κάνει τα δικά του λάθη – και να μαθαίνει από αυτά. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να προετοιμαστούν για δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να τους διδάξετε να διαχειρίζονται καταστάσεις της ζωής και να δέχονται τις συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί ξεχνάει επανειλημμένα να πάρει το κολατσιό στο σχολείο, θα πρέπει να το αφήσετε να αγοράσει κάτι από το κυλικείο για μία ημέρα, από το χαρτζιλίκι του ή εάν έχει πρόβλημα με τον δάσκαλο ή έναν συμμαθητή, αφήστε χώρο στο παιδί να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα μόνα του. Τα παιδιά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από καλούς και κακούς αλλά και από ανθρώπους που κάνουν λάθη. Αποφύγετε να γίνετε ένας “γονέας – ελικόπτερο”, που πάντα αιωρείται και διασώζει το παιδί πριν ακόμα του συμβεί κάτι κακό. Αντίθετα, σταθείτε όσο μακριά χρειάζεται, ώστε το παιδί να αρχίσει να αναπτύσσει τη δική του αυτονομία, αλλά και όσο κοντά χρειάζεται ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια.
Αυτή η μαμά βάζει ένα τέλος στην κριτική που ασκείται σε όλες τις μαμάδες!
Να προσφέρετε (επιλεκτικά) επαίνους
Quiz: To παιδί παίρνει πολύ καλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα μαθηματικών. Η δική σας αντίδραση: (Α) Είσαι τόσο έξυπνος! Είμαι εξαιρετικά περήφανη για σένα, ή (Β) Είμαι ευτυχής που μελέτησες τόσο σκληρά. Συνέχισε την προσπάθεια! Για χάρη της αυτοεκτίμησης και της ευτυχίας του παιδιού, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επιλογή Β είναι καλύτερη αντίδραση. Είναι καλύτερα να επαινείτε σε μικρές δόσεις μια ενέργεια από ότι ένα αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει φόβος να δημιουργήσετε ένα παιδί με τελειομανία που τελικά αισθάνεται ανασφάλεια γιατί πιστεύει ότι θα σας απογοητεύσει, εάν δεν πάρει άριστα. Προφανώς, είναι πιο εύκολο να σχολιάσει κανείς το τελικό αποτέλεσμα, όπως μια υψηλή βαθμολογία σε ένα τεστ, όμως συνίσταται να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να επαινεί την προσπάθεια, γιατί μόνο αυτή είναι ελεγχόμενη από ένα παιδί.
Να μην επικρίνετε και μην συγκρίνετε
Όταν θέλετε να ενθαρρύνετε μια ενέργεια και να επιτύχετε την επανάληψη της, δείξτε το με μια αντίδραση. Αντίστοιχα, αγνοήστε τα πράγματα που δεν θέλετε να συνεχίζονται. Με απλά λόγια, πείτε κάτι ωραίο, όταν η κόρη σας μαζεύει τα παιχνίδια της, αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας όταν δεν τα μοιράζεται με το μικρό της αδελφό. Η αποφυγή της κριτικής ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και το κρατά ευτυχισμένο. Αν το παιδί επαναλάβει την κακή συμπεριφορά, προσπαθήστε σκληρά να συνεχίσετε να την αγνοείτε. Εάν επιμείνει, εξηγήστε του ήρεμα και με απλά λόγια γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή.
Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, αποφύγετε τις συγκρίσεις. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, οπότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε επιμέρους στρατηγικές. Για παράδειγμα, αν ο γιος σας στρώνει το κρεβάτι του κάθε ημέρα, αλλά η κόρη σας δεν το κάνει, πείτε στο γιο σας πόσο εκτιμάτε την προσπάθειά του. Μην επιπλήξετε όμως την κόρη και μην τη ρωτήσετε γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρότυπο του αδελφού της. Όταν ξεκινήσει να στρώνει το κρεβάτι της (ακόμα κι αν το κάνει κάθε δεύτερη μέρα) τότε μην ξεχάσετε να την επιβραβεύσετε. Να έχετε “λογικές” προσδοκίες ανάλογες με την προσωπικότητα των παιδιών και να τους λέτε πάντα ότι έχουν μοναδική αξία για εσάς.
Να του διδάξετε ευγνωμοσύνη
Η ευγνωμοσύνη και η ευτυχία είναι πολύ στενά συνδεδεμένες έννοιες. Έτσι, θα πρέπει να διδάσκετε την ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση στο παιδί. Εξηγήστε του την αξία που έχουν τα απλά πράγματα και ότι κάποια παιδιά δεν είναι τόσο τυχερά όσο εκείνο. Ο ύπνος σε ένα ζεστό και καθαρό κρεβάτι ή ένα μάθημα ζωγραφικής ή μια απλή οικογενειακή στιγμή, μπορεί να αποτελούν κρυφό όνειρο για άλλα παιδιά. Εάν το παιδί δεν ανταποκρίνεται, προκαλέστε το. Κάθε βράδυ, πριν πάτε για ύπνο ζητήστε του να αναφέρει 3 καλά πράγματα που του συνέβησαν μέσα στη ημέρα και φυσικά μην παραλείψετε να αναφερθείτε και στις δικές σας “μικρές χαρές”.
Να μην του στερείτε τα “αρνητικά”
Το παραμύθι της ζωής είναι γεμάτο καλές και κακές ιστορίες και τα παιδιά τις έχουν εξίσου ανάγκη. Οι αρνητικές ιστορίες, περνούν το μήνυμα ότι οι οικογένειες μπορούν να θριαμβεύσουν μέσα από καλές και κακές στιγμές. Δεν υπάρχει καμία ζωή απαλλαγμένη από αντιξοότητες, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής ή πλούσιος είναι κάποιος. Τα παιδιά θα πρέπει να το μάθουν αυτό και εσείς θα πρέπει να τα βοηθήσετε να το διαχειριστούν. Μην τα εξαιρείτε από τον πόνο, τις δυσκολίες ακόμα και το πένθος. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην αλήθεια και όσο κι αν δεν το πιστεύετε η αλήθεια τα κάνει ευτυχισμένα. Ακόμα κι εάν στη αρχή είναι σκληρή.
Τέλος, να δημιουργήσετε προϋποθέσεις για να κάνει φίλους και στενούς συναισθηματικούς δεσμούς
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν φίλους και συνεπώς τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν και χρειάζονται φίλους!Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει φιλίες και ενθαρρύνετέ το να σέβεται και να εκτιμά τους φίλους τους. Προγραμματίστε επισκέψεις στο σπίτι σας και δώστε του την ευκαιρία να απολαύσει άφθονο και ασφαλές παιχνίδι. Σταθείτε δίπλα του όταν χρειάζεται συμβουλές και μην “ανακατεύεστε” στις επιλογές του. Η ζωή είναι ομορφότερη και πιο χαμογελαστή με φίλους.
Πηγή: mommy.gr