Όταν πήρα διαζύγιο, σκέφτηκα ότι το να μεγαλώσω μόνη μου το παιδί μου θα ήταν απλώς περίπατος, καθώς ο πρώην σύζυγός μου έλειπε εβδομάδες από το σπίτι λόγω δουλειάς. Ήμουν και τυχερή γιατί το παιδί μου ήταν από τα «εύκολα» παιδιά, η οικογένειά μου έμενε κοντά οπότε πίστευα ότι θα μπορούσα άνετα να προσαρμόσω τη δουλειά με το παιδί. Άλλωστε ήμουν ώριμη και ικανή και γενικά δεν τα πήγαινα ποτέ άσχημα με την ανάληψη ευθυνών – πράγμα που είναι τεράστια παγίδα, αλλά όχι του παρόντος.
Η πραγματικότητα αποτέλεσε για μένα δυσάρεστη έκπληξη. Στον πρώτο μήνα συνειδητοποίησα πόσο είχα υπερεκτιμήσει τις ικανότητές μου γι’ αυτό και μου πήρε τρία ολόκληρα χρόνια να προσαρμοστώ στον περίπατο που τελικά μετατράπηκε σε οδοιπορικό. Δεν ήταν μόνο οι καθημερινές έννοιες που έκαναν τα πάντα δυσβάσταχτα, αλλά κυρίως τα συναισθήματά μου. Ένιωθα εντελώς μόνη σε έναν κόσμο που πλέον με έβλεπε διαφορετικά. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, έμαθα κάποια πράγματα για τα οποία κανείς δεν μου είχε μιλήσει πριν.
Πολλές φορές θα αναρωτηθείτε «Τι κάνω;», «Γιατί εγκατέλειψα την ασφάλεια ενός συζύγου;». Είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο. Και προσωρινό.
Η ζωή σας δεν σας ανήκει
Αν και ο γιος μου έμενε με τον πατέρα του για κάποια διαστήματα, ουσιαστικά μόνο εγώ υπήρχα στην καθημερινότητά του. Οι σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του δεν μου άφηναν περιθώρια για ραντεβού, κομμωτήριο ή γυμναστήριο. Η πίεση ήταν πολλές φορές αβάσταχτη και προσπαθούσα πραγματικά να βρω μια ισορροπία.
Δεν σας αντιμετωπίζουν κοινωνικά όπως πριν
Δυστυχώς, το παιδί κρίνεται από τις επιλογές των γονιών του. Και είναι άδικο, που οι ανύπαντρες μητέρες ακόμη και σήμερα στιγματίζονται κοινωνικά. Το παιδί είναι λογικό να συναναστρέφεται με παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είναι χωρισμένοι και ίσως εκεί να νιώσετε μια ελαφρά προκατάληψη, κυρίως από τις παντρεμένες μαμάδες που δεν θέλουν μια χωρισμένη, «ξέμπαρκη» όπως έχω ακούσει να με αποκαλούν, στην παρέα τους.
Πριν ζητήσετε διαζύγιο από τον/την σύντροφό σας σκεφτείτε τα παρακάτω…
Δεν υπάρχει ισορροπία εργασίας και ζωής
Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας , όπου βασιλεύει η παραγωγικότητα, δεν είναι και το φιλικότερο περιβάλλον για ανύπαντρες μητέρες. Αν το παιδί αρρωστήσει στο σχολείο ή χρειάζεται την παρουσία σου σε μια παράσταση, σε έναν αγώνα ή σε οτιδήποτε δεν μπορείς να τρέξεις κοντά του. Με λίγα λόγια είναι δύσκολο να βρεις μια δουλειά συμβατή με τις μητρικές ευθύνες. Τώρα, δουλεύω από το σπίτι, πράγμα το οποίο πολλοί υποτιμούν. Απλά το αποδέχομαι. Το σημαντικότερο είναι να μας εξασφαλίσω μια ποιοτική ζωή.
Δεν επιτρέπεται να αρρωστήσετε
Έχετε νιώσει ποτέ τόσο άρρωστες, που να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Όταν, λοιπόν, μεγαλώνετε ένα παιδί μόνες, δεν έχετε τη δυνατότητα να φτάσετε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να έχετε ένα αξιόπιστο σύστημα υποστήριξης.
Η υποστήριξή σας πρέπει να υποστηρίζεται
Είναι ζωτικό να έχετε πολλούς έμπιστους συγγενείς και φίλους, που θα σας βοηθήσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Απλώς, προσπαθήστε να ζητάτε τη βοήθεια τους μόνο σε πραγματικά επείγουσες περιπτώσεις, κι όχι για ψιλοπράγματα.
Τα ερωτικά ραντεβού δεν θα είναι ποτέ τα ίδια
Για όποια καινούρια σχέση ξεκινάτε, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας μπορεί να μην θέλουν να αναπτύξουν δεσμούς με άλλους ανθρώπους και να επιμένουν να πιστεύουν στην επανένωση της οικογένειάς τους. Πρέπει να περιμένετε να νιώσουν έτοιμα να δεχτούν έναν άλλον άντρα στη ζωή σας πριν προβείτε σε συστάσεις.
Πρέπει να λέτε «όχι» δυνατότερα
Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζετε τη δύναμή σας, παρά μόνο όταν θα χρειαστεί να αρνηθείτε κάποιο γελοίο παιχνίδι ή διάφορα ξεσπάσματα των παιδιών. Φυσικά, μετά από κάθε «όχι» θα έχετε να διαχειριστείτε την ενοχή, στην οποία θα σας παγιδέψει είτε το παιδί σας είτε ο πρώην σύντροφός σας που θα έχει ενδώσει στις επιθυμίες του. Όταν χρειάζεται να αρνηθείτε να τους κάνετε τα χατίρια, κάντε το και πιστέψτε με, κάποια μέρα θα καταλάβουν. Αλλά ακόμα κι αν δεν καταλάβουν, σημασία έχει ότι εσείς θα ξέρετε ότι πράξατε το σωστό.
Συχνά θα αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας
Πολλές φορές θα αναρωτηθείτε: «Τι κάνω; Γιατί εγκατέλειψα την ασφάλεια ενός συζύγου;» Είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο. Όμως μην το βάζετε κάτω. Κάποιες φορές, το ζευγάρι πρέπει να χωρίζει. Μην αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας να μεγαλώσετε μόνες το παιδί σας. Πρέπει να φανείτε δυνατές για εκείνο. Και να θυμάστε ότι είστε δυνατότερες από όσο νομίζετε.
Επιμέλεια Φανή Καρδάση
Πηγή: themamagers.gr