Μετά τις γιορτές: Η σωστή προετοιμασία
Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για το πώς η επιστροφή στη ρουτίνα των θρανίων μπορεί να κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα
[babyPostAd]Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα σχολεία ανοίγουν πάλι και η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται με τη σκέψη της επιστροφής στο σχολείο ύστερα από αυτή την ευχάριστη και πολυαναμενόμενη διακοπή των υποχρεώσεών τους.Μέρες πριν, αρχίζουν να αγχώνονται με την ιδέα της επιστροφής τους στις υπέρογκες και δυστυχώς πολλές φορές ανούσιες υποχρεώσεις. Από την άλλη, τα νήπια, κυρίως, πιστεύουν ότι η ευχαρίστηση των διακοπών θα είναι παντοτινή και πέφτουν από τα σύννεφα όταν οι γονείς τους τα ενημερώνουν ότι… από αύριο τα κεφάλια μέσα.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά αρκεί κανείς να προετοιμάσει την επιστροφή στην καθημερινότητα με αισιοδοξία και χαμόγελο. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη δομής και ρουτίνας γιατί αισθάνονται πιο ευτυχισμένα όταν ζούνε σε οργανωμένο περιβάλλον.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Φαίνεται ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών βιώνουν διαφορετικά την επιστροφή στην τάξη και οι αντιδράσεις τους ποικίλλουν. Επομένως, οι γονείς πρέπει να ενστερνίζονται τα συναισθήματα του δικού τους παιδιού για να μπορούν να παρεμβαίνουν έγκαιρα αλλά και αποτελεσματικά.
Υπάρχουν καταρχάς εκείνα τα παιδιά που αδημονούν να δούνε τους φίλους τους, να ξεκινήσουν την καθημερινότητά τους, αυτά που βλέπουν τις ευχάριστες όψεις του σχολείου.
Υπάρχουν κι εκείνα, όμως, που βιώνουν έντονη πίεση και άγχος, τρέμουν και χάνουν τον ύπνο τους το προηγούμενο βράδυ μόνο με την ιδέα της επιστροφής τους στο σχολικό πλαίσιο. Και είναι τα παιδιά εκείνα που συνήθως δεν εξωτερικεύουν το πρόβλημα που βιώνουν σε κανέναν, άρα δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Υποφέρουν σιωπηλά καταρχάς για να μη διαψεύσουν τις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων και των φίλων τους (αντιδράσεις αποφυγής της αποτυχίας).
Επίσης, εκείνα που πιέζονται από τον φόρτο των μαθημάτων, όσα αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, φοβούνται τον εκπαιδευτικό τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά που δέχονται παρενόχληση και εκφοβισμό από τους συμμαθητές τους.
Πιο αναλυτικά θα πρέπει να:
■ Βάλετε επιτεύξιμους στόχους. Υπάρχει ικανός χρόνος να το βοηθήσετε να βελτιώσει τυχόν υποεπιδόσεις του σε συγκεκριμένα μαθήματα, να οργανώσει καλύτερα το ημερήσιο ή και το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, την ατομική του μελέτη στο σπίτι, να φροντίσει να κάνει περισσότερους φίλους κ.λπ.
■ Προετοιμάστε τα μαθήματα έτσι ώστε να έχει ολοκληρώσει όλες τις εργασίες και τις επαναλήψεις του με ηρεμία χωρίς πίεση και άγχος και προπάντων έγκαιρα.
■ Οργανωθείτε! Τετράδια και εργασίες έτοιμα εγκαίρως, όχι την τελευταία στιγμή. Μολύβια, ξύστρες, γόμες, κασετίνες, χάρακες, χάρτες κ.λπ. φροντίστε να τα προμηθευτείτε νωρίς. Οι δάσκαλοι θα σας ευγνωμονούν.
■ Θυμηθείτε ότι αυτή τη χρονιά θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείτε συστηματικά τις συναντήσεις γονέων με το διδακτικό προσωπικό του παιδιού σας για να ενημερώνεστε έγκαιρα για θέματα που το αφορούν, ώστε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα επιδόσεων ή και συμπεριφοράς του να παρεμβαίνετε και να συνεργάζεστε με το σχολείο το συντομότερο.
■ Κοιμηθείτε νωρίς! Οι διακοπές των Χριστουγέννων κάνουν τα παιδιά μας νυχτόβιες κουκουβάγιες. Οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, οι ταμπλέτες, οι έξυπνες δηλαδή συσκευές, τα πάντα επί ποδός όλο το βράδυ. Αυτές οι άσχημες βραδινές συνήθειες των διακοπών θα κάνουν εφιάλτη το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο. Ξαπλώστε το βράδυ νωρίς. Διαβάστε μαζί βιβλία, ακούστε μουσική, μιλήστε και για τις δικές σας εμπειρίες ανάλογων εορταστικών περιόδων όταν ήσασταν κι εσείς παιδί, ηρεμήστε γενικά τις ανησυχίες τους.
■ Το ξεχωριστό δώρο. Φυλάξτε ένα δώρο ιδιαίτερο -όχι ακριβό- για να προσμένουν να το ανοίξουν το προηγούμενο βράδυ. Να ξεκινήσουν με ηρεμία, χαρά και αυτοπεποίθηση.
Τέλος, τη νέα χρονιά μάθετε να επικοινωνείτε ουσιαστικά με το παιδί σας. Μόνον έτσι δημιουργείτε γερά θεμέλια και υγιείς ψυχικά προσωπικότητες. Ισως κάτι να το απασχολεί για να ασχοληθείτε το συντομότερο. Υπάρχει ικανό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Καλή επιστροφή στο σχολείο!
Της Χαράς Καραμήτσου (λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.) [email protected]
Πηγή: protothema.gr