Μετά τον ΣΑΛΟ με τη Nutella μάθετε τα ΠΑΝΤΑ για το φοινικέλαιο – Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία;

Μετά τον ΣΑΛΟ με τη Nutella μάθετε τα ΠΑΝΤΑ για το φοινικέλαιο – Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία;

nutella22

Έντονες είναι οι ανησυχίες των καταναλωτών μετά τις διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα με την επικινδυνότητα του φοινικελαίου.

[babyPostAd]Με αφορμή το σάλο που ξέσπασε για το αν  περιέχει καρκινογόνο φοινικέλαιο ή όχι, η Nutella  το  αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων παγκοσμίως, φούντωσε εκ νέου η συζήτηση για τη χρήση του συγκεκριμένου ελαίου στα τρόφιμα, καθώς χρησιμοποιείται σε χιλιάδες είδη διατροφής σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία παραγωγής της Nutella πάντως, όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη από το star.gr, ξεκαθαρίζει πως το προϊόν δεν είναι καρκινογόνο.

Τι λέει η EFSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)

H έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αναφέρει ότι  το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 200 βαθμών Κελσίου, που χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθεί το φυσικό κόκκινο χρώμα του αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους.

«Με προσοχή η χρήση του» λένε οι ειδικοί – Σε ποια τρόφιμα μπαίνει

Αυτό το ιδιαίτερα διαδεδομένο λάδι στη βιομηχανία τροφίμων, όπως τονίζει στο star.gr η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  και Επιστημονική συνεργάτης της medNutrition.gr Ηλιάνα Ηλιοπούλου, έχει φανατικούς πολέμιους αλλά και υποστηρικτές.

«Το φοινικέλαιο ουσιαστικά είναι ένα βρώσιμο φυτικό λάδι που εξάγεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου. Η αυξανόμενη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων οφείλεται στο χαμηλό του κόστος, αλλά και στο ότι παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων. Το συναντάμε σε πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως για παράδειγμα αρκετά αρτοπαρασκευάσματα, μπισκότα, σοκολάτες, κέικ, πατατάκια, αλλά και άλλες τροφές που αρκετά συχνά επιλέγονται από τους καταναλωτές χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν την περιεκτικότητα τους σε φοινικέλαιο» εξηγεί στο star.gr.

«Η σύνθεση του φοινικέλαιου μοιάζει με εκείνη του ζωικού λίπους, καθώς περιέχει στο 50% κορεσμένο λίπος. Επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν βάσει μετα-αναλύσεων, ότι η υπερβολική πρόσληψη παλμιτικού οξέος, το βασικό κορεσμένο λίπος στο φοινικέλαιο συμβάλλει στις καρδιοπάθειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και άλλες αρχές προωθούν την ελάττωση της κατανάλωσης φοινικέλαιου, λόγω των στοιχείων περί αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων» προσθέτει η κα Ηλιοπούλου.

Όπως τονίζει, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία «υποστηρίζει ότι ναι μεν το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, αλλά περιέχει και σε μεγάλο ποσοστό ελαϊκό οξύ, το γνωστό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που οι μελέτες υποστηρίζουν ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά. Παράλληλα, το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως το α- και β-καροτένιο, το λυκοπένιο, καθώς και βιταμίνης Ε».

«Ωστόσο, δύσκολα φτάνει φοινικέλαιο που δεν έχει υποστεί έντονη επεξεργασία στον καταναλωτή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ποιότητα του τροφίμου του οποίου αποτελεί συστατικό. Αποτέλεσμα της επεξεργασίας είναι η απώλεια πολλών από τα θρεπτικά συστατικά του και ιδιαιτέρως των καροτενοειδών του σε ποσοστό άνω του 70%. Οι υποστηρικτές του φοινικέλαιου στη βιομηχανία ισχυρίζονται επίσης ότι χρησιμοποιούν έλαιο που υποβάλλεται σε επεξεργασία κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες, και αυτό μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, διότι το φοινικέλαιο κρίθηκε πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Η διαδικασία επεξεργασίας του προκαλεί προσμείξεις και απελευθερώνει γλυκιδόλη, μια ένωση που συσχετίζεται άμεσα με καρκινογένεση» προσθέτει η ίδια.

«Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι απόψεις για το φοινικέλαιο λοιπόν διίστανται και ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος των αρμόδιων φορέων για προσοχή στη χρήση και στην κατανάλωση του. Καλό θα ήταν να αποτελέσουν βασικό κριτήριο για τον καταναλωτή στο αν θα το επιλέγει στην διατροφή του ή όχι» καταλήγει η κα Ηλιοπούλου.

ΠΗΓΗ: star.gr – Ρεπορτάζ: Πέτρος Κατσαβριάς – e-mail: pkatsavrias@star.gr