Μιλήστε Ουσιαστικά και Επικοινωνήστε με το Παιδί σας!
Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη την περιττή πληροφορία αλλά την ουσιαστική επαφή με τον γονιό!
Μια μελέτη του 1995 που θεωρήθηκε «ορόσημο» είχε δείξει ότι τα παιδιά οικογενειών υψηλότερου οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου ακούνε περί τις 30 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις κατά τα τρία πρώτα χρόνια ζωής τους σε σύγκριση με εκείνα οικογενειών με χαμηλότερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο.
Μελέτη που διεξήγαγαν σε παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών έδειξε ότι οι διαφορές στον αριθμό των «εναλλαγών» στη συζήτηση μεταξύ γονέα και παιδιού ήταν οι κύριες υπεύθυνες για πολλές από τις διαφορές στη φυσιολογία του εγκεφάλου και στις γλωσσικές δεξιότητες που εντοπίστηκαν μεταξύ των παιδιών. Το εύρημα αυτό μάλιστα φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως του μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου των γονέων.
Σημαντική γονεϊκή επίδραση στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι οι γονείς μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών τους, απλώς μέσω της συζήτησης μαζί τους.
«Το σημαντικό είναι όχι απλώς να μιλάτε στο παιδί σας αλλά να μιλάτε με το παιδί σας. Μην του γεμίζετε απλώς το κεφάλι με λέξεις αλλά κάντε συζήτηση μαζί του» αναφέρει η Ρέιτσελ Ρόμεο, τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του ΜΙΤ και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».
Οι ερευνητές εντόπισαν τις διαφορές στην απόκριση του εγκεφάλου των παιδιών ενόσω συζητούσαν με τους γονείς τους με χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Οπως φάνηκε, στα παιδιά που συζητούσαν περισσότερο με τους γονείς τους η περιοχή του Broca η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή του λόγου και στην επεξεργασία της γλώσσας ήταν πολύ πιο ενεργή.