Μηνιγγίτιδα Τύπου Β και στο Χαϊδάρι: Η ανάγκη ενημέρωσης των γονέων πιο σημαντική από ποτέ!
Γονείς, ενημερωθείτε από τον παιδίατρό σας για την μηνιγγίτιδα τύπου Β και μην αφήνετε τα παιδιά σας ανεμβολίαστα. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με το θάνατο του παιδιού.
Όλα αυτά ακούγονται τρομακτικά. Ναι, πρέπει να τρομάξουμε για να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου. Όλοι θυμόμαστε το εξάχρονο σήμερα κοριτσάκι από το Καματερό το οποίο νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β πριν από δυο χρόνια και ακρωτηριάστηκε στην τρυφερή ηλικία των 5 μόλις χρόνων, αλλά και το άτυχο δίχρονο αγοράκι που έχασε την ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό Μηνιγγίτιδας καταγράφηκε πριν από ελάχιστες ημέρες, αυτή τη φορά στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα από την αρχή του έτους και το τρίτο μέσα στον μήνα Μάρτιο, και αφορά και πάλι ένα 4χρονο αγοράκι. Το παιδί νόσησε την Πέμπτη 22 Μαρτίου και έκτοτε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», με τους θεράποντες ιατρούς να έχουν ταυτοποιήσει πως πρόκειται για Μηνιγγίτιδα τύπου Β. Το περιστατικό καταγράφηκε σε παιδικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο, και -όπως είναι φυσικό- έχει θορυβήσει τους γονείς των παιδιών. Τονίζεται ότι έχει δοθεί οδηγία σε όλο το προσωπικό του σταθμού να λάβει άμεσα μέτρα χημειοπροφύλαξης.
Μέσα στον Μάρτιο, καταγράφηκαν όμως ακόμα δύο περιστατικά , το ένα στην Θεσσαλονίκη, όπου ένα 18 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» έχοντας προσβληθεί από τη νόσο, ενώ το άλλο στα Χανιά, όταν ,στις αρχές Μαρτίου, ένα 4χρονο αγοράκι νόσησε και εισήχθη υπό ληθαργική κατάσταση και υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου. Σήμερα ο τετράχρονος είναι ευτυχώς εκτός κινδύνου.
Η μακρά λίστα συνεχίζεται, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου, η νόσος χτύπησε στην Ρόδο. Μια 16χρονη μαθήτρια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου και συγκεκριμένα πολύωρο υψηλό πυρετό, δυσκαμψία, αστάθεια και απώλεια ακοής. Η έφηβη εισήχθη στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου της παρασχέθηκε άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Το κοριτσάκι τελικά έχασε την ακοή του.
Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας του έτους σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2018 με θύμα ένα 4χρονο αγοράκι, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σε κατάσταση σηπτικού σοκ, όπου διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα. Το παιδί εισήχθη εκτάκτως στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου όπου του παρασχέθηκε άμεσα θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.
Τα παραπάνω είναι παραδείγματα σκληρά, που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους, ώστε να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε ως γονείς. Φυσικά, κρούσματα με ατυχή κατάληξη δεν έχουμε μόνο στη χώρα μας.
Ακόμα πιο σημαντική η πρόληψη αυτή την εποχή.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί τον επικρατέστερο από τους τύπους μηνιγγίτιδας που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας αυξάνονται αυτή την εποχή, άρα η πρόληψη ενάντια στη νόσο κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ, λόγω της υψηλής κινητικότητάς της. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να ενημερωθούν γι’ αυτήν, μα ακόμα περισσότερο οφείλουν να εμβολιάσουν ΕΓΚΑΙΡΑ τα παιδιά τους, αφού μόνο έτσι μπορούν με ασφάλεια να τα προστατεύσουν από το να νοσήσουν, δεδομένου, ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών, όπως των φιλιών, του βήχα και του φταρνίσματος.
Γνωρίζατε ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β χωρίς να εκδηλώσει συμπτώματα και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του;
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει: Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζονται από τους παιδιάτρους «ύπουλα», γιατί μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά από αυτά. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, σπεύσατε στο νοσοκομείο, καθώς η νόσος εξελίσσεται ραγδαία.
Προστατεύστε τα παιδιά από την θανατηφόρο νόσο της Μηνιγγίτιδας Β:
Η νόσος προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού ενώ γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμησή της, εφόσον υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικίες από τη μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και βρεφών από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.
Πηγή: Talcmag.gr