Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Οι 12 ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο

Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Οι 12 ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο

υπερθυρεοειδισμό

Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Ο θυρεοειδής, ο μικρός αυτός αδένας στη βάση του λαιμού, εμπλέκεται σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού. Γι’ αυτό και τα συμπτώματα που προκαλούνται όταν υπολειτουργεί ή όταν υπερλειτουργεί είναι πολλά και διαφορετικά. Αν σε απασχολεί το παραπάνω ερώτημα, ρίξε μια ματιά στις πιθανές ενδείξεις της κατάστασης και συζήτησε τις ανησυχίες σου με τον ενδοκρινολόγο.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Τι είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού σου. Σε αντίθεση με το μικρό του μέγεθος, ο ρόλος του είναι σπουδαίος για την καλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού σου καθώς επηρεάζει πολλά όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα καθώς και το μεταβολισμό. Όταν ο θυρεοειδής απορυθμίζεται, μπορεί να εκκρίνει μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης (υποθυρεοειδισμός) ή μεγαλύτερη (υπερθυρεοειδισμός).

Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό;

Διάβασε τα παρακάτω συμπτώματα και δες πώς η πολύ υψηλή έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης διαφοροποιεί τις αντιδράσεις του οργανισμού σου.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σου

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή πιο συχνές κενώσεις του εντέρου.

Αλλαγές στην έμμηνο ρύση

Τα υψηλότερα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης προκαλούν διαφορετικής μορφές ανωμαλιών στην έμμηνο ρύση. Η περίοδός σου μπορεί να κρατά λιγότερο, να είναι μεγαλύτεροι οι κύκλοι και μπορεί να είναι πιο ελαφριά.

Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σύμπτωμα θυρεοειδικής διαταραχής, είτε αυξημένων είτε μειωμένων θυρεοειδικών ορμονών. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό έχουν δύο με τρεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Μία θεωρία είναι πως η χαμηλή ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να «ρίξει» το ρυθμό που λειτουργεί η καρδιά και να μειώσει τους παλμούς, επηρεάζοντας τη δύναμη της ροής του αίματος και την ευλυγισία των αρτηριακών τοιχωμάτων με συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η θερμοκρασία σου δεν… συμφωνεί με το περιβάλλον

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής κάνει τα κύτταρα που παράγουν θερμότητα να δουλεύουν… υπερωρίες. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι με υπερθυρεοειδισμό συνήθως ζεσταίνονται περισσότερο από το μέσο όρο και ιδρώνουν.

Το πρόγραμμα του ύπνου σου έχει έρθει τα πάνω κάτω

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Θα μπορούσε ο ένοχος να είναι ο υπερθυρεοειδισμός. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει άγχος και αύξηση στους σφυγμούς, δύο συμπτώματα που με τη σειρά του σε δυσκολεύουν να αποκοιμηθείς ή μπορεί να σε ξυπνάνε στη μέση της νύχτας.

Η ζυγαριά ανεβοκατεβαίνει

Ένας υπερλειτουργικος θυρεοειδής έχει ως σύμπτωμα την ξαφνική απώλεια βάρους, ακόμη κι αν δεν έχεις αλλάξει κάτι στη διατροφή σου.

Δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος

Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος για αρκετούς μήνες αλλά δεν συλλαμβάνεις, θα μπορούσε γι’ αυτό να ευθύνεται μια διαταραχή του θυρεοειδούς, υπολειτουργία ή υπερλειτουργία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο θυρεοειδής επηρεάζει την ωορρηξία και προκαλώντας υπογονιμότητα. Επιπλέον, οι αδιάγνωστες διαταραχές του θυρεοειδούς σχετίζονται και με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Εκνευρίζεσαι εύκολα και έχεις άγχος

Έχεις συνέχεια άγχος και νιώθεις «στην τσίτα»; Μπορεί να μη φταις εσύ αλλά ο θυροειδής σου που παράγει πάρα πολλή θυρεοειδική ορμόνη. Εξαιτίας της, τα πάντα στον οργανισμό σου δουλεύουν στο φουλ, από το μεταβολισμό μέχρι τα διάφορα συστήματα. Εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ποτέ να χαλαρώσεις και να ρίξεις ρυθμούς, τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι απλά ο υπερθυρεοειδισμός.

Τρως συνέχεια – αλλά δεν παχαίνεις

Μια αυξημένη όρεξη μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού. Παρότι όμως τρως περισσότερο, ούτε χορταίνεις ούτε παχαίνεις, αφού το «υπέρ» μέρος της διαταραχής επιδρά σε όλο σου το σώμα και αντισταθμίζει τις αυξημένες θερμίδες.

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς θα μπορούσαν να οφείλονται σε διάφορες άλλες, παθολογικές και μη, καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί αν οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή απλά στην ηλικία. Ωστόσο, η ομαλή διανοητική λειτουργία είναι από τα πρώτα συστήματα που πλήττονται όταν διαταράσσεται η έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, κατηγορούν την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη για την αδυναμία συγκέντρωσης. Στην πραγματικότητα μόλις ρυθμιστεί ο θυρεοειδής η σκέψη και η συγκέντρωσή σου θα είναι το ίδιο οξείες όπως πάντα!

«Νιώθεις» τους παλμούς σου

Η αίσθηση παλμών, όπως ονομάζεται ιατρικά, μπορεί να σε τρομάξει και να σε στείλει στον καρδιολόγο. Μπορεί να νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, να χτυπά τόσο δυνατά που να νομίζεις ότι θα πεταχτεί έξω από το σώμα σου, να χάνει μερικούς χτύπους. Συνήθως το πρόβλημα δεν είναι καρδιολογικό και πιθανότατα οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό. (Αν ωστόσο ανησυχείς πραγματικά, συζήτησέ το με τον παθολόγο σου.)

Πηγή:    shape.gr