Οι μητέρες που δημοσιεύουν πολλές φωτογραφίες με το μωρό είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν όλες αυτές οι φωτογραφίες μωρών είναι ένα σημάδι διαφορετικό από μια ευτυχισμένη μητέρα;
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Μια τάση που αναπτύχθηκε με την διαρκή αύξηση της δημοτικότητας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι τόσο γνωστή, που έχει τα δικά της meme, τις δικές της ειδικές σελίδες, τους δικούς της συνηγόρους και τους δικαστές. Είναι πρακτικά ένα γεγονός, τόσο αποδεκτό και αληθινό στη ζωή, που θα μπορούσε να ξεκουραστεί αδιαμφισβήτητα παράλληλα με τους νόμους του Νεύτωνα: Ένα αντικείμενο σε κίνηση θα παραμείνει σε κίνηση. Ένα αντικείμενο σε ηρεμία θα παραμείνει σε ηρεμία. Για κάθε δράση υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση …Και νέα μαμά θα πλημμυρίσει κάθε σελίδα κοινωνικών μέσων που υπάρχει με φωτογραφίες του παιδιού της.
Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη για αυτές τις τάσεις των μαμάδων, από εκείνους που είναι απόλυτα ενάντια μέχρι εκείνους που συμφωνούν ακλόνητα, αλλά μπορεί να υπάρχει μια πιο σκοτεινή πλευρά σε αυτές τις δεκάδες και δεκάδες και δεκάδες φωτογραφίες του νέου μωρού!
Δεν μιλάμε μόνο για τους ενοχλημένους φίλους του Facebook, που κάνουν κλικ στο κουμπί “απόκρυψη” σε κάθε φωτογραφία του μωρού, ούτε στα επιθετικά post από φίλους που δεν έχουν παιδιά σχετικά με τις μητέρες που μοιράζονται πολλά στα κοινωνικά μέσα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρξει σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο μια νέα μαμά επιλέγει να χρησιμοποιήσει σελίδες κοινωνικών μέσων για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το νέο της μωρό και την ψυχολογική της κατάσταση.
Η ίδια η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα 127 μητέρων. Όλες αυτές οι γυναίκες είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο με θέσεις πλήρους απασχόλησης και, ως επί το πλείστον, ήταν παντρεμένες. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι γυναίκες που αισθάνονται την πίεση να είναι “τέλειες μητέρες” είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιεύουν συχνά, ακόμη και με οριακό φόβο, στις σελίδες τους στο Facebook.
Αλλά δεν σταματά εκεί. Όχι μόνο οι νέες μητέρες που θέλουν να εμφανίζονται «τέλειες» ποστάρουν πιο συχνά, αλλά αντιδρούν πιο συναισθηματικά σε οποιαδήποτε απάντηση που λαμβάνουν στις φωτογραφίες που έχουν μοιραστεί.
Ενώ είναι φυσιολογικό οι νέοι γονείς να βάζουν με ευχαρίστηση κάποιες φωτογραφίες της υπερηφάνειας και της χαράς τους στο Facebook, η Sarah Schoppe-Sullivan, καθηγήτρια, λέει ότι μερικές γυναίκες τις χρησιμοποιούν με αρνητικούς τρόπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μια ανθυγιεινή διέξοδος για το φόβο τους .
“Αν μια μητέρα δημοσιεύει στο Facebook για να επιβεβαιώσει ότι κάνει καλή δουλειά και δεν παίρνει όλα τα “likes” και τα θετικά σχόλια που αναμένει, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να καταλήξει να αισθανθεί χειρότερα.”
Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που αισθάνονται την μεγαλύτερη πίεση να είναι τέλειες δημοσιεύουν περισσότερο υλικό στις σελίδες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και, στη συνέχεια, καταλήγουν να απογοητεύονται όταν δεν λαμβάνουν τις απαντήσεις που ήλπιζαν να πάρουν.
“Είναι υπέροχο να μοιράζεστε ιστορίες και φωτογραφίες του μωρού σας, αλλά το να εξαρτάστε από το Facebook για να αισθάνεστε καλά για τη μητρότητα μπορεί να είναι επικίνδυνο”.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που δημοσίευσαν τα περισσότερα στο Facebook ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη κατάθλιψη από άλλες μητέρες, ακόμη και μήνες μετά τη γέννηση. Η μελέτη ακολούθησε τη δραστηριότητά τους στο Facebook και κατέταξε πόσο συχνά δημοσίευαν φωτογραφίες του νέου παιδιού τους και τις απαντήσεις σε σχόλια στις φωτογραφίες τους. Εννέα μήνες αργότερα συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά οι γυναίκες και τους είχαν κάνει δηλώσεις σχετικά με το πώς έβλεπαν τους εαυτούς τους ως μητέρες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε γυναίκα – 98% – χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να μοιραστεί τις εικόνες του παιδιού τους με κάποιο τρόπο. Προσδιόρισαν ακόμη και ότι οι γυναίκες που είχαν ως εικόνα του προφίλ τους μια φωτογραφία του μωρού τους, ταυτίζονται με τον ρόλο της “μητέρας” περισσότερο από εκείνες που επέλεξαν να μην έχουν.
Η Schoppe-Sullivan πιστεύει ότι αυτά είναι σημάδια προβλημάτων που αναπτύσσονται.
“Αυτό που λένε αυτές οι μητέρες είναι ότι το παιδί μου είναι το κέντρο της ταυτότητάς μου, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.”
Ενώ οι ερευνητές είναι προσεκτικοί για να προειδοποιήσουν ενάντια στη λήψη των ευρημάτων ως απολύτως αποδεδειγμένα γεγονότα, πρότειναν ότι οι νέες μητέρες πρέπει να προσέχουν αυτά που δημοσιεύουν και πώς να χρησιμοποιούν τις σελίδες κοινωνικών μέσων. Η δημοσίευση εικόνων για κοινή χρήση με τους αγαπημένους σας είναι ok, αλλά η απόσπαση φωτογραφιών για να επικυρώσετε τον εαυτό σας ως μια«καλή» μητέρα θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάθλιψη.