Μύθοι και αλήθειες για τα αντισυλληπτικά χάπια

Μύθοι και αλήθειες για τα αντισυλληπτικά χάπια

αντισυλληπτικά χάπια

Γράφει ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Θεοφάνης Κατερινάκης

Εάν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο μίας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, τότε χρησιμοποιείτε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντισύλληψης, με το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου να φτάνει το 99,9%.

[babyPostAd]Πολλές γυναίκες ωστόσο, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και δυσπιστία τα αντισυλληπτικά, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι βλαπτικά για την υγεία τους.

Ας δούμε τι ισχύει;

Μύθος #1: Τα χάπια θα με παχύνουν

Πραγματικότητα:

Η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται και από την τάση του ατόμου στην αύξηση βάρους. Ίσως ναι. Ωστόσο, το 2011 ερευνητές από το Cochran Database System Review συνέκριναν τα αποτελέσματα 49 μελετών με διάφορες μεθόδους αντισύλληψης και placebo χωρίς σαφείς ενδείξεις αύξησης βάρους από τα αντισυλληπτικά.  Γενικά εάν ανησυχείτε γι’ αυτό καλό θα είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Μύθος #2: Τα αντισυλληπτικά χρησιμεύουν μόνο για αντισύλληψη

Πραγματικότητα:

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του γυναικολόγου. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου της περιόδου (δυσμηνόρροια) και της έντονης αιμορραγίας. Επιπλέον έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της υποτροπής της ενδομητρίωσης μετά από επεμβατική λαπαροσκόπηση.

Μύθος #3: Θα πρέπει να πάρω το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα

Πραγματικότητα:

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, λαμβάνοντας το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα δεν καθίσταται πιο αποτελεσματικό. Ωστόσο η τυχόν παράληψη της δόσης για πάνω από 12 ώρες μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των ορμονών  και κατ’ επέκταση μερική προστασία ή και εμφάνιση αιμόρροιας . Ίσως λοιπόν είναι καλύτερα να τηρείτε ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ειδικά εάν ξεχνάτε να πάρετε το χάπι. Σήμερα που η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είναι κάτοχοι έξυπνων συσκευών μπορούν να «κατεβάσουν» εύκολα διάφορες εφαρμογές υπενθύμισης του χαπιού.

Μύθος #4: Εάν παίρνω αντισυλληπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μου είναι πιο δύσκολο να μείνω έγκυος αργότερα

Πραγματικότητα:

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι δυνατόν να μείνει έγκυος κάποια με το που σταματήσει τη θεραπεία. Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μια θεραπεία 3-6 μηνών, ειδικά γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρουσιάζουν καλύτερη ορμονική ρύθμιση του κύκλου με αποτέλεσμα πολλές φορές επιτυχή εγκυμοσύνη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μύθος #5: Είναι ανθυγιεινό να χρησιμοποιείτε τα αντισυλληπτικά για να παρακάμψετε την περίοδό σας

Πραγματικότητα:

Γενικά είναι κάτι που δεν ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να κάνουν. Ωστόσο το να πάρει μια γυναίκα δυο κουτιά αντισυλληπτικά (το ένα πίσω από το άλλο, χωρίς διακοπή) είναι ασφαλές εφόσον η γυναίκα δεν αντιμετωπίζει αλλά θέματα υγείας που της απαγορεύουν, έτσι κι αλλιώς, την χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Απλά ας είναι προετοιμασμένες για πιθανή αιμόρροια, ειδικά εάν είναι στην αρχή της θεραπείας.

Μύθος #6: Πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις πριν ξεκινήσω τα αντισυλληπτικά

Πραγματικότητα:

Για οποιονδήποτε λόγο χορήγησης αντισυλληπτικού, ο χρυσός κανόνας για την ασφάλεια της ασθενούς είναι να γίνει διερεύνηση τόσο του ατομικού όσο και του οικογενειακού ιστορικού της υγείας της γυναίκας.

Για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται η εξέταση της από γυναικολόγο, κυτταρολογική εξέταση τραχήλου, εξέταση μαστών, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, αιματολογικός έλεγχος όπως έλεγχος πηκτικότητας και βιοχημικό προφίλ ήπατος καθώς και έλεγχος για θρομβοφυλλική διάθεση με μέτρηση πρωτεϊνών S, C, παράγοντα V Leiden, MTHFR, ομοκυστεΐνη ορού ειδικά εάν η χρήση συνδυάζεται με κάπνισμα ή και παρατεταμένη χρήση άνω των 3 μηνών.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χορηγούνται σε ατομικό ιστορικό κακοήθειας ενδομητρίου, ωοθηκών, μαστών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου I ή και ΙΙ χωρίς έλεγχο, ιστορικό θρομβώσεων, θρομβοφυλλίας, υπέρταση, παθήσεις του ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος.

Μύθος #7: Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τη συχνότητα εξωμήτριας κύησης ή πυελικών φλεγμονών

Πραγματικότητα:

Τα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για εξωμήτρια κύηση. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με κάθε άλλη αναστρέψιμη αντισυλληπτική μέθοδο. Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης πυελικής φλεγμονής δεν αυξάνεται με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Η συχνότητα ανάπτυξης πυελικών φλεγμονών εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων.

Μύθος #8: Κινδυνεύω από καρκίνο αν παίρνω καιρό αντισυλληπτικά

Πραγματικότητα:

Ακριβώς το αντιθετο. Όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρία, ένας χρόνος χρήσης αντισυλληπτικών μειώνει στο 50% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου, εάν δε η χρήση είναι πλέον των 3 ετών, η μείωση είναι μεγαλύτερη. Η προστασία υφίσταται 15 χρόνια περίπου μετά τη διακοπή τους.

Το ίδιο συμβαίνει και για τον καρκίνο της ωοθήκης. Όσο μεγαλύτερο διάστημα έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο περισσότερο αυξάνεται η προστασία της γυναίκας. Χαρακτηριστικό μετά από χρήση 10 ετών η μείωση του κινδύνου γι αυτόν τον καρκίνο φθάνει το 80%. Και εδώ η προστασία υφίσταται τουλάχιστον 10-15 χρόνια μετά τη διακοπή.

Μύθος #9: Θα πρέπει να διακόπτεται η λήψη χαπιών μία φορά το χρόνο, για να ξεκουράζεται ο οργανισμός της γυναίκας

Πραγματικότητα:

Aπό τη διακοπή της λήψης των χαπιών δεν προκύπτει καμία ωφέλεια για τον οργανισμό και οι γυναίκες μπορούν να τα παίρνουν για πολλά χρόνια χωρίς παύση. Oύτως ή άλλως, ο οργανισμός “ξεκουράζεται” την εβδομάδα της διακοπής, όταν ξεκινάει η έμμηνος ρύση, αλλά ούτε και αυτό είναι απαραίτητο.

Μύθος #10 : Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικα θα παρουσιάσουν κατάθλιψη

Πραγματικότητα:

Tα χάπια μπορεί να επιδεινώσουν σοβαρά περιστατικά κατάθλιψης, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει η κατάθλιψη να προϋπάρχει. Oι γυναίκες επομένως, που πάσχουν από κατάθλιψη και ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπισή της ή νιώθουν ότι τα χάπια τις επηρεάζουν ψυχολογικά, καλό είναι να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε απόφαση.

Τέλος, ο γιατρός, γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό σας θα σας υποδείξει το κατάλληλο είδος των αντισυλληπτικών χαπιών καθώς και την κατάλληλη χρονική στιγμή για να διακόψετε τη λήψη τους, ώστε να ξεκινήσετε μία εγκυμοσύνη με τις πιο ιδανικές συνθήκες.

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακομη:

Κι όμως, υπάρχει ο σωστός τρόπος για το πλύσιμο των χεριών!

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για το καθάρισμα των αυτιών, τονίζουν οι ειδικοί

Παιδική ρινορραγία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!