Το μητρικό γάλα τα έχει όλα: Καλύπτει απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του νεογνού. Στη συνέχεια, με το πέρασμα των μηνών προσαρμόζει τη σύστασή του στις ανάγκες του μωρού. Και το έφτιαξα εγώ!
Θηλάζοντας το μωρό σου, του προσφέρεις ένα γεύμα με «ορεκτικό-κυρίως πιάτο-επιδόρπιο», που ανταποκρίνεται ακριβώς στην εντατική ανάπτυξη των πρώτων εβδομάδων. Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο στην ανάπτυξη του μωρού σου και αυτό γίνεται από τη στιγμή της γέννησης. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το γάλα των γυναικών που γεννούν αρκετά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία είναι πιο πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, ώστε να καλύπτει τις σημαντικές ανάγκες της ωρίμανσης του εγκεφάλου των μωρών που γεννιούνται πρόωρα.
Τα τρία στάδια που πρέπει να γνωρίζεις
Με το πέρασμα των ημερών και των εβδομάδων, η σύσταση του γάλακτος αλλάζει.
• Πρώτες μέρες: Από τη γέννησή του, το μωρό θηλάζει ένα κιτρινωπό, παχύρρευστο και εύπεπτο γάλα. Είναι το πρωτόγαλα, που παράγει η μαμά από το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα, αυτό το υγρό αποτελεί εκλεκτή τροφή για το νεογνό. Το βοηθάει επίσης να αποβάλει τα πρώτα κόπρανα (ή μηκώνιο). Δίνε το χωρίς περιορισμό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μην ανησυχείς επειδή το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρή ποσότητα (από 20 έως 40 ml ανά θηλασμό): Αυτή η ποσότητα καλύπτει τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού.
• 3η – 14η ημέρα: Το πρωτόγαλα αντικαθίσταται από το «μεταβατικό γάλα». Ρευστό και με πορτοκαλί απόχρωση, περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και περισσότερη λακτόζη (ζάχαρη), λιπίδια και ασβέστιο. Αντιστοιχεί σε αυτό που ονομάζουμε κοινώς «έκκριση γάλακτος», δηλαδή πιο πλούσια παραγωγή. Πώς την αναγνωρίζεις; Δημιουργείται μια αίσθηση ζέστης και συμφόρησης στο στήθος, ως και αναβρασμός. Να ξέρεις ότι όσο περισσότερο θηλάζεις το μωρό σου, τόσο περισσότερο γάλα θα έχεις
• Στο τέλος της 2ης εβδομάδας το γάλα γίνεται «ώριμο». Λευκό και ελαφρώς διάφανο, περιέχει ό,τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μωρού: Νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (κατά 90% λακτόζη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου), λιπίδια (ανάμεσά τους απαραίτητα λιπαρά οξέα), μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο…) και βιταμίνες όλων των ομάδων. Συνιστάται ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και βιταμίνης K (μετά τον τοκετό). Συζήτησέ το με τον ιατρό ή τον γυναικολόγο σου.
Πηγή:nestlebaby.gr