Μόνο έτσι θα αποκτήσει το παιδί σας συναισθηματική νοημοσύνη…

Μόνο έτσι θα αποκτήσει το παιδί σας συναισθηματική νοημοσύνη…

thinkstockphotos-533705616

Ένα σημαντικό σκέλος της ανατροφής έχει να κάνει με τη συμβολή σας στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού σας. Πάμε να δούμε τι σημαίνει και τι μπορείτε να κάνετε…

  • Το παιδί ασυνείδητα προσπαθεί να «ξορκίσει» σκέψεις και συναισθήματα που το κάνουν να νιώθει άβολα ή φοβάται να ομολογήσει. Εσείς θα πρέπει να το βοηθήσετε ώστε σταδιακά να μάθει να τα αποδέχεται, να τα κατανοεί και να εκδηλώνει με δόκιμους τρόπους.
  • Ένα άλλο σκέλος της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι να ενδιαφέρεται, να αντιλαμβάνεται και να προσφέρει βοήθεια στους φίλους του με βάση τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα και τη γενικότερη ιδιοσυγκρασία του. Αυτό είναι κάτι που ρεαλιστικά θα μπορέσει να πραγματοποιήσει στην ενήλικη ζωή του, όμως οι βάσεις μπαίνουν από μικρή ηλικία.
  • Ουσιαστικά, μέσω της καλλιέργειας της συναισθηματικής νοημοσύνης το παιδί μαθαίνει να τα έχει καλά πρώτα με τον εαυτό του και ακολούθως ουσιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Όταν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας είναι κακοδιάθετο, σε καμία περίπτωση μην το κάνετε να νιώσει άσχημα και δώστε του να καταλάβει ότι και αυτά είναι στο πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι μέσα από τις δυσκολίες και τις αναποδιές να βγάζει συμπεράσματα που θα του φανούν χρήσιμα στο μέλλον.
  • Έχοντας δώσει το ελεύθερο στο παιδί να μοιράζεται μαζί σας, με κόσμιο τρόπο τους διάφορους προβληματισμούς του, θα πρέπει από πριν να μην αγχωθείτε σε υπερβολικό βαθμό και μεταδώσετε την έντασή σας σε εκείνο. Όσο και να σας προβληματίσουν αυτά που θα ακούσετε, κρατήστε την ψυχραιμία σας και αναλωθείτε στο πώς θα του προσφέρετε την τεχνογνωσία σας.

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Αιτίες, θεραπεία, πρόληψη

  • Το παραπάνω δε σημαίνει ότι θα του προσφέρετε μονίμως έτοιμες λύσεις, αλλά θα το κατευθύνετε με τον τρόπο σας να βρει μόνο του τις απαντήσεις για να μάθει κάποια στιγμή να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνατότητές του.
  • Να έχετε πάντα σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τα πρόσωπα που συναναστρέφεται και τη γενικότερη καθημερινότητα του παιδιού σας έτσι ώστε να μπορέσετε να ερμηνεύσετε σωστά σκέψεις, προβληματισμούς και συμπεριφορές του.
  • Τέλος, ναι μεν να είσαστε ειλικρινείς με το παιδί σας όμως ποτέ να μην το κατηγορήσετε ευθέως για τις ευθύνες του ή το κάνετε να νιώσει μειονεκτικά. Μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο είναι να του προσφέρετε εναλλακτικές για να δρομολογήσει κατά το δοκούν τη σκέψη του.

http://mother.gr

Βασικοί κανόνες υγιεινής για τους μικρούς μαθητές

Πώς καταλαβαίνουμε οτι το μωράκι μας υποφέρει απο ωτίτιδα;