Γράφει η Παιδίατρος
Νικολέτα Κοντολαιμάκη – Πατεράκη -radiolasithi.gr
Το φθινόπωρο μπήκε και μαζί του ξεκίνησαν και οι ιώσεις. Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει από ήπια, ως πιο σοβαρά συμπτώματα, με κύριο σύμπτωμα τον υψηλό, παρατεινόμενο πυρετό. Ο κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη παρουσιάζεται από Οκτώβρη ως Απρίλη. Επομένως αυτήν ακριβώς την εποχή είναι και που τίθεται το ερώτημα σε όλους τους γονείς, «εγώ να εμβολιάσω το παιδί μου;»
.
Για την πρόληψη από τον ιό της γρίπης, κάθε χρόνο, με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρασκευάζεται ένα αντιγριπικό εμβόλιο, ανάλογα με τα στελέχη που απομονώθηκαν τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης περιόδου γρίπης σε όλο τον κόσμο, αλλά και σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι το ίδιο για όλα τα κράτη του κόσμου.
.
Τα τελευταία έτη έχει καλλιεργηθεί αμφισβήτηση όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, ως προς την αποτελεσματικότητά του και ως προς τα συστατικά που περιέχει και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτές προκαλούν. Το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει συγκεκριμένα στελέχη ιών, τα πιο επικίνδυνα για την κάθε περίοδο και δεν θα πρέπει να έχουμε την λανθασμένη εντύπωση ότι προφυλάσσει από όλες τις ιώσεις και τα μικρόβια και ότι το παιδί μας κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα αρρωστήσει καθόλου. Επίσης, η πρόοδος στις επιστήμες έχει οδηγήσει στην παρασκευή εμβολίων που είναι αρκετά πιο ασφαλή σε σχέση με το παρελθόν και επομένως από αυτή την άποψη, θα πρέπει να απενεχοποιηθεί και να το δούμε σαν ένα φάρμακο που χρειάζεται το παιδί μας να λάβει.
.
Στην Ελλάδα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού συστήνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης να γίνεται σε ευπαθείς ομάδες και όσον αφορά στα παιδιά αυτές είναι: παιδιά άνω των 6 μηνών με:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Νοσήματα του κυκλοφορικού με αιμοδυναμική αστάθεια
• Κακοήθεια, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας
• Ανοσοανεπάρκειες και παιδιά με AIDS
• Αιμοσφαιρινοπάθειες π.χ. δρεπανοκυτταρική αναιμία
• Ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νοσο Kawasaki, που χρειάζονται χρόνια αγωγή με σαλικυλικά
• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
• Χρόνια μεταβολικά νοσήματα π.χ. Σακχαρώδη Διαβήτη
• Υγιή παιδιά με ανοσοκατεσταλμένο άτομο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον (περιλαμβάνονται στους ανοσοκατεσταλμένους τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που από τη φύση έχουν μειωμένη άμυνα).
.
Το εμβόλιο πρέπει να πραγματοποιείται Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, το αργότερο ως το Νοέμβρη.
Στα παιδιά από 6 ως 36 μηνών χορηγείται μία δόση των 0,25. Αν δεν έχουν κάνει στο παρελθόν άλλο εμβόλιο γρίπης, τότε χρειάζεται να λάβουν και μια δεύτερη δόση μετά τέσσερις εβδομάδες. Τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 36 μηνών (3 ετών) ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα, αλλά με το εμβόλιο των 0,5. Αν μια μητέρα θηλάζει μπορεί να εμβολιαστεί κανονικά.
.
Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την εμφάνιση πυρετού, αισθήματος κακουχίας, μυαλγίες, κεφαλαλγία, συμπτώματα δηλαδή ηπιότατου κρυολογήματος, όπως και πόνο ή ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, που διαρκούν 1-2 ημέρες. Τα παιδιά με αλλεργία στο αυγό, που παρουσιάζουν μόνο εξάνθημα μπορούν να εμβολιαστούν με το κανονικό εμβόλιο της γρίπης.
.
Ζητήστε λοιπόν τη γνώμη του ιατρού σας, ειδικά εάν είστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς όπως γνωρίζετε ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει μια ζωή.
Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε… Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!