Νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου τραχήλου μήτρας

Νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου τραχήλου μήτρας

karkinos traxilou mitras

Την πρακτική της αυτολήψης κολποτραχηλικού υλικού επιστρατεύει το πιλοτικό πρόγραμμα Greco self το οποίο εξελίσσεται την τελευταία διετία στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

[babyPostAd]Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα αρχικά κάνουν μόνες τους λήψη κολποτραχηλικού υλικού και στη συνέχεια γίνεται σε αυτό δωρεάν HPV DNA test. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περί τις 11.000 γυναίκες σε Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κρήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής HPV Εταιρίας, η μέθοδος είναι αποτελεσματική, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες διεθνείς μελέτες και επίσης ότι είναι και εντυπωσιακά πιο αποδεκτή από τις γυναίκες.

Η μελέτη διενεργείται από το ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ και έχει στόχο τον έλεγχο 12.500 γυναικών. Πραγματοποιείται δε με την καθοριστική συμβολή των μαιών ανά την επικράτεια και την σημαντική συνεργασία και υποστήριξη των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

Μετά το τέλος της μελέτης σε ένα χρόνο από σήμερα, η μελέτη θα συνεχιστεί σε καθορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, σε συνεργασία με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ).

«Στην Ελλάδα όπου ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ευκαιριακός, θεωρείται απολύτως αναγκαία η αύξηση της κάλυψης του γυναικείου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Μια ενδιαφέρουσα προοπτική προς τον σκοπό αυτό αποτελεί η μέθοδος της αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού προς διενέργεια HPV DNA test, η οποία απεδείχθη το ίδιο αποτελεσματική συγκριτικά με την λήψη του υλικού από επαγγελματία υγείας και πολύ περισσότερο αποδεκτή από τις γυναίκες. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των Ελληνίδων που κάνει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο (Παπ τεστ) συνεχίζει να είναι της τάξης του 30-35%, υπάρχει η αναγκαιότητα να καλυφθεί το υπόλοιπο ποσοστό των γυναικών. Επειδή η Ελλάδα έχει επιπλέον την γεωγραφική της ιδιαιτερότητα και δεν είναι εύκολο στις γυναίκες να πηγαίνουν σε μονάδες υγείας, έτσι στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, η εναλλακτική λύση είναι η αυτολήψη (self-sampling)», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρο Αγοραστό και πρόεδρο της Ελληνικής HPV Εταιρίας.

Και συμπληρώνει ότι «από τις 11.000 γυναίκες που ελέγχθηκαν μέχρι τώρα το 7,9% βρέθηκε θετικό σε ογκογόνους (καρκινογόνους) τύπους του ιού HPV, ποσοστό που αντιστοιχεί με προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα (πρόγραμμα ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ και ΗERMES), αλλά και με αντίστοιχες μελέτες της Ν. Ευρώπης. Όλες οι θετικές γυναίκες κλήθηκαν στις διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας για κολποσκόπηση και βιοψία. Ανταποκρίθηκε το 70% και από αυτές βρέθηκαν 47 γυναίκες να έχουν σοβαρό πρόβλημα στον τράχηλο της μήτρας με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στον τράχηλο (2 από αυτές στον κόλπο). Και οι 47 ακολούθησαν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή. Ένα σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες αυτές ή δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τεστ Παπ ή είχαν κάνει και είχαν ψευδώς αρνητικά (φυσιολογικά) αποτελέσματα. Ως εκ τούτου η μέθοδος είναι ενδεδειγμένη να καλύψει γυναίκες που δεν ελέγχονται κανονικά και αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματική γεγονός που πιστοποιείται και από μεγάλες διεθνείς έρευνες».

Πηγή: Health.in.gr