Νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού – Περιλαμβάνει και τις καμπύλες ανάπτυξης του Π.Ο.Υ. για θηλάζοντα μωρά!
Ένα πολύ πιο πλήρες βιβλιάριο υγείας παιδιού, σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα, με αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ηλικία και στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια, έχουν πλέον στη διάθεσή τους παλιοί και νέοι γονείς!
Περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την καταγραφή των εμβολιασμών αλλά και των ασθενειών ή των προβλημάτων υγείας που πιθανόν είχε σε αυτή τη χρονική περίοδο.
Επίσης, έμφαση και σημαντικές πληροφορίες δίνονται για το μητρικό θηλασμό ενώ επιτέλους έχουν συμπεριληφθεί οι πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης υγειών βρεφών που θηλάζουν του Π.Ο.Υ. δίνοντας λύση στα λάθος συμπεράσματα που οδηγούσαν οι προηγούμενες συμπεριλαμβανόμενες καμπύλες που είχαν προκύψει από δείγμα βρεφών που σιτίζονταν με επεξεργασμένα γάλατα!
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει.
Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών και βασικό άξονα του βιβλιαρίου αυτού.
Είναι πολύ χρήσιμο το Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να το έχουν πάντοτε μαζί τους όταν πηγαίνουν στον γιατρό (η συμπλήρωση του βιβλιαρίου από τον γιατρό σε κάθε επίσκεψη είναι σημαντική για την παρακολούθηση του παιδιού) ή σε κάποια υπηρεσία υγείας, αλλά και όταν ταξιδεύουν.
Κάθε ηλικία έχει ειδικά χαρακτηριστικά τόσο σε σχέση με τις βιολογικές όσο και με τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.
Σε αυτό το βιβλιάριο επιλέχθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες που είναι κατάλληλες για την εκτίμηση της υγείας, της ανάπτυξης και των αναγκών φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας και δίνονται αδρές κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της εξέτασης στις ηλικίες αυτές, με στόχο τη δυνατότητα σφαιρικής και στοχευμένης προσέγγισης του παιδιού και της οικογένειας.
Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι:
- Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης της διάπλασης και συμπεριφοράς.
- Πρέπει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά.
Πηγή: mitrikosthilasmos.com