Νηπιακά –και όχι μόνο- ξεσπάσματα, αυτός ο εφιάλτης για τους γονείς!
Πώς θα αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα του παιδιού σας σε κάθε ηλικία; Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός επιβίωσης.
Όπως γράφει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου στο βιβλίο της «Γνωρίστε το παιδί σας» (εκδ. Μοντέρνοι Καιροί), η επιθετικότητα είναι το όπλο που επιστρατεύει το παιδί για να αντιμετωπίσει κάποιον που το ενοχλεί ή για να αποκτήσει κάτι που θέλει (αφού καταλαβαίνει ότι με αυτό τον τρόπο θα το πετύχει). Πώς πρέπει να αντιδράσετε εσείς, λοιπόν;
-Αποδεχτείτε την επιθετικότητά του ως μια φυσιολογική αντίδραση. «Τα ξεσπάσματα του παιδιού κορυφώνονται μέχρι τα 2 χρόνια του και από τα 3 σταδιακά ελαττώνονται», σχολιάζει η παραπάνω παιδοψυχολόγος. «Προς τα 4 χρόνια του εκφράζει την επιθετικότητά του λεκτικά, χωρίς χειρονομίες», προσθέτει η ίδια.
-Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία γιατί με αυτό τον τρόπο, καθώς γίνεστε το πρότυπο για το παιδί σας, ουσιαστικά διαιωνίζετε την επιθετική συμπεριφορά του.
-Περιμένετε πρώτα να ηρεμήσει και μετά συζητήστε μαζί του. Οποιαδήποτε προσπάθεια για διάλογο την ώρα που το κυριεύει ο θυμός είναι μάταια.
-Κρατήστε μια σταθερή στάση απέναντί του, δηλαδή αποφύγετε τη μία φορά να υπομένετε καρτερικά τα ξεσπάσματά του και την άλλη να το τιμωρείτε αυστηρά.
-Γενικά, αναθέστε του πρωτοβουλίες, επαινέστε και ενθαρρύνετε τη συνεργατική συμπεριφορά του. Αποφύγετε, από την άλλη, να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά και να το υποτιμάτε. Η αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδης παράγοντας στην ομαλή ψυχονοητική ανάπτυξή του.
-Αν παρουσιάζει γενικευμένη άρνηση, προκλητικότητα, επιθετικότητα και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
Πηγή: childit.gr