Ο καλός νονός… ξέρει να αγαπά!

καλός νονός

Οι πιο ρομαντικές μαμάδες έχουν ήδη βρει τη νονά του παιδιού τους και έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, πριν ακόμα τελειώσουν το σχολείο, κανονίζοντας με την κολλητή από το λύκειο πως όταν ερωτευθούν και παντρευτούν με τον… μίστερ τέλειο, η μία θα βαφτίσει το παιδί της άλλης και θα το προσέχει σε όλη της τη ζωή. Βέβαια, όσο ο καιρός περνάει, τα κριτήρια σε αρκετά ζευγάρια για τον νονό και τη νονά μπορεί να αλλάξουν, σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για σχέση ζωής και στοργής, που απαιτεί δουλειά από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αμοιβαία η εκτίμηση και ουσιαστική η επικοινωνία.

Η σωστή επιλογή
Τον βλέπεις και τον λυπάσαι: είναι φορτωμένος με πολύχρωμα κουτιά, με σακούλες από ζαχαροπλαστεία, ενώ επιπλέον κρατάει με το δεξί χέρι σαν τρόπαιο ένα κόκκινο ποδηλατάκι. Όταν φτάνει στο σπίτι του βαφτισιμιού του δεν ξέρει πώς να χτυπήσει το κουδούνι, το προσπαθεί με τη μύτη του! Είναι ένας παιχνιδιάρης νονός και αυτό το γνωρίζει ο βαφτισιμιός του, ο Βαγγελάκης, γι’ αυτό με το που τον παίρνει είδηση κουτρουβαλάει τις σκάλες για να του ανοίξει φωνάζοντας πανηγυρικά, «ήρθε ο νονός, ήρθε ο νονός».

Μετά τις πρώτες αγκαλιές, οι δυο τους κάνουν τα δικά τους, όπως κάθε φορά που συναντιούνται, πέφτουν στο πάτωμα, χοροπηδάνε σαν κατσίκια, κραυγάζουν σαν τους Ινδιάνους και στη συνέχεια γυρίζουν σαν το τρενάκι σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ξεφυσώντας: τσαφ τσουφ, τσαφ τσουφ, με τα δυο μικρότερα παιδιά της οικογένειας να τρέχουν πίσω τους ευτυχισμένα.

Η καλή νονά, όπως και ο καλός νονός, λατρεύουν τα παιδιά, ποτέ δηλαδή δεν πρέπει να αποφασίζουν να γίνουν πνευματικοί γονείς επειδή έτυχε να παντρέψουν το ζευγάρι που τώρα περιμένει παιδί ή επειδή δεν είχαν τη δύναμη να το αρνηθούν, όταν τους έγινε η πρόταση. Είναι εκείνοι που έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο στο βαφτιστήρι τους, έτοιμοι να του συμπαρασταθούν σε κάθε δυσκολία. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως επειδή χαρακτηρίζονται «πνευματικοί γονείς» επιβάλλεται, αν βαφτίσουν δεύτερο παιδάκι, να είναι του ίδιου φύλου, καθώς απαγορεύεται ο γάμος ανάμεσα σε παιδιά με ίδιους νονούς.

Επιπλέον, αν είναι παντρεμένοι, θα πρέπει να έχουν κάνει θρησκευτικό γάμο, καθώς έτσι δηλώνεται πως συμπλέουν με τις αρχές της Εκκλησίας. Να υπογραμμίσουμε πως πολλοί γονείς, τα τελευταία χρόνια, προτιμούν για νονό του παιδιού τους ένα άλλο παιδί, μόνο του ή με τη μαμά του, ώστε νονός και βαφτισιμιός μεγαλώνοντας να μην έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται ο μικρός νονός να έχει συμπληρώσει τα δώδεκα χρόνια του.

Οι υποχρεώσεις του νονού
Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν για νονό έναν άνθρωπο που εκτιμούν ιδιαίτερα, κάποιον που είναι πιστός φίλος ή στενός συγγενής, για παράδειγμα θείος ή ξάδερφός. Όταν φτάνει η ώρα να τελεσθεί το Μυστήριο ο νονός είναι εκείνος που πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα για τη βάφτιση:
• Μία λαμπάδα.
• Λαδόπανα και πετσέτες: Συνήθως σε λευκό ή μπεζ χρώμα που τις πιο πολλές φορές δένουν με τα εσώρουχα του μωρού.
• Μαρτυρικά (φλουράκια). Σταυρουδάκια με ροζ ή γαλάζια κορδελίτσα που καρφιτσώνονται στο πέτο των καλεσμένων κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Στις μέρες μας μπορεί να είναι στολισμένα με χάντρες, κορδονάκια, πούλιες ή άλλα υλικά, στερεωμένα σε μαξιλαράκια με όμορφα σχήματα.
• Λάδι: Πρόκειται για το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί στο Μυστήριο.
• Λιβάνι, κεριά και σαπούνι: Το σαπούνι έχει συνήθως σχήμα αγγέλου, καραβιού ή λουλουδιού. Τα κεράκια θα τα ανάψει ο ιερέας όπως και το λιβάνι, την ώρα του Μυστηρίου.
• Στόλισμα της κολυμπήθρας: Συνήθως η κολυμπήθρα στολίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να ταιριάζει με τη λαμπάδα. Τις περισσότερες φορές οι επιλογές είναι τούλια και φρέσκα λουλούδια. Προαιρετικά, οι νονοί μπορούν να συμβάλουν και στο στόλισμα της εκκλησίας.
• Ο σταυρός του μωρού: Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τιμών στους σταυρούς, ανάμεσα στους οποίους θα διαλέξει η νονά και ο νονός, συχνά με τη σύμφωνη γνώμη της μαμάς του παιδιού. Για τα κοριτσάκια προτιμώνται συνήθως τα σχέδια με τις πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κλασικοί χρυσοί σταυροί όπως και εκείνοι από λευκόχρυσο.
• Βαφτιστικά: Τα βαφτιστικά περιλαμβάνουν εσώρουχα, καλτσάκια, φουστανάκι, παλτουδάκι (αν η βάφτιση γίνει το χειμώνα) και παπούτσια. Πολλοί νονοί τα επιλέγουν με τη βοήθεια των γονιών του μωρού. Το σίγουρο είναι πως μπορούν να τα βρουν σε μεγάλη ποικιλία τιμών, αρκεί να ξεκινήσουν το ψάξιμο έγκαιρα.
• Κουτί για τα βαφτιστικά: Μπορεί να είναι ένα απλό χάρτινο κουτί αλλά και βαλιτσάκι ή ξύλινο σεντούκι ή μεγάλη δερμάτινη τσάντα, κάτι που θα μείνει και μετά το Μυστήριο για να χρησιμοποιηθεί πρακτικά στο δωμάτιο του μωρού.
• Δυο μικρές πετσέτες: Για τα χέρια του νονού και του ιερέα. Μια μεγάλη πετσέτα: Για να τυλιχθεί το μωρό όταν βγει από την κολυμπήθρα.

Πάντα άξιος
Με το που ξεκινάει η βάφτιση ο νονός, με το μωρό στην αγκαλιά μπροστά στο νάρθηκα της εκκλησίας διαβάζει το «Πιστεύω», αποτάσσεται τον Σατανά και φυσάει τρεις φορές το προσωπάκι του μωρού, ενώ λίγο αργότερα, στην κολυμπήθρα, το αλείβει με λάδι. Στο τέλος της βάφτισης, κρατώντας το ντυμένο με τα βαφτιστικά, γυρίζει μαζί του τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα. Είναι η στιγμή από την οποία ξεκινάει ανάμεσα σε βαφτισιμιό και ανάδοχο μια δυνατή σχέση ζωής, όπου ο νονός δεν πρέπει να είναι απλώς ένας κουβαλητής δώρων, αλλά ένας άνθρωπος με συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης που έχει απέναντι στο παιδάκι που έχει βαφτίσει και με τη διάθεση να είναι συνέχεια δίπλα του, έτοιμος να του συμπαρασταθεί και να το συμβουλεύσει σε κάθε φάση της ζωής του. Ανάμεσα στις πρακτικές υποχρεώσεις του νονού, είναι η πασχαλινή λαμπάδα και τα παπούτσια για το Πάσχα όπως και τα δωράκια του κάθε Χριστούγεννα, γενέθλια και ονομαστική εορτή.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Κικής Φιλιππίδου.