Οδηγίες για αντιμετώπιση της θερμοπληξίας και της ηλίασης
Η θερμοπληξία και η ηλίαση αποτελούν καταστάσεις αύξησης της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος άνω των 40 η 37 C αντίστοιχα. Στην Αμερική καθε χρόνο ευθύνονται για τουλάχιστον 240 θανάτους. Ομάδες υψηλού κινδύνου ειναι τα παιδιά οι αθλητές και οι ηλικιωμένοι που ειναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη θερμοπληξία.
Παρ’ όλα αυτά αποτελούν καταστάσεις που μπορούν εύκολα να προληφθούν αρκει να ληφθούν βασικά μέτρα προστασίας. Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε:
1) προτιμούμε το άνετο ελαφρύ ντύσιμο. Το υπερβολικό ντύσιμο και τα εφαρμοστά ρούχα δεν επιτρέπουν στο σώμα να αυτορυθμίσει την θερμοκρασία του.
2) αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο ιδίως τις ώρες κάθετης ακτινοβολίας ( μεσημεριανές ωρες). Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει το μηχανισμό εφίδρωσης που ψύχει το σώμα, και συμβάλλει στην ενίσχυση της αφυδάτωσης με αποτέλεσμα μειωμένη ικανότητα αποβολής θερμότητας. Φοράμε πλατύγυρα καπέλακαι γυαλιά ηλίου, ενω σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε αντηλιακή λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας (στα αρχικά στάδια και για λευκό δέρμα τουλάχιστον 30 SPF). Κάθε δυο ωρες πρέπει να γίνεται επανάληψη της επάλειψης ιδιαίτερα αν κολυμπάμε.
3) πίνουμε αρκετά υγρά. Έτσι βοηθάμε τον οργανισμό να ιδρώνει αρκετά και να διατηρεί την κανονική θερμοκρασία σώματος. Αν λαμβάνουμε φάρμακα που επηρεάζουν την εφίδρωση ή την ποσότητα υγρών (πχ διουρητικά, αντιισταμινικά, αναστολείς ασβεστίου, αντιχοληνεργικά, αμφεταμίνες) πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να ειμαστε φειδωλοί στη χρήση τους.
4) δεν αφήνουμε ποτε κανέναν σε παρκαρισμένο αμάξι. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία μέσα στο αμάξι ακομα και υπο σκιά ανεβαίνει περίπου 7’C σε δέκα λεπτά. Ιδιαίτερα επικίνδυνη ειναι η κατάσταση όταν τα παράθυρα ειναι ανεβασμένα. Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους και πάντα κλειδωνουμε για να μην μπουν μέσα.
11 συμβουλές για την προστασία των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
5) τις ζεστές ωρες τις ημέρας περιορίζουμε τις δραστηριότητές μας στο ελάχιστο, ενώ οι αθλητικές δραστηριότητες μετατίθενται πρωινές ωρες η αργά το απόγευμα.
6) αποφυγή αλκοολούχων ποτών αφού επιτείνουν την αφυδάτωση.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίαςστα πρώτα στάδια είναι μη ειδικά καιήπια περιλαμβάνοντας ναυτία, αδιαθεσία και κεφαλαλγία. Πρόσφατες μελέτες εχουν δείξει οτι μια αλληλουχία φλεγμονωδών παραγόντων ευθύνονται για τα αρχικά συμπτώματα και χωρίς θεραπεία μπορει να καταλήξουν σεπολλαπλή οργανική ανεπάρκεια καιθάνατο. Επομένως καθε αρχικό σύμπτωμα (ναυτία, αδιαθεσία, ζάλη) πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται με τους εξής τρόπους:
1) παρακολούθηση του ασθενούς σε ενα σκιερό και δροσερό μέρος με μέτρηση των σφυγμών και της αρτηριακής πίεσης.
2) εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης με διαλύματα που περιέχουν νάτριο και ηλεκτρολύτες. Αν τα συμπτώματα ειναι έντονα και δεν ειναι δυνατή η από του στόματος χορήγηση υγρών, πρέπει να απευθυνθούμε σε κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να γινει εφικτή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
Σε σοβαρότερη θερμοπληξία μπορεί τα συμπτώματα να συμπεριλαμβάνουν δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ηπατική ανεπάρκεια, αρρυθμίες, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη κα. ειναι ευνόητο οτι η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων ειναι σωτήρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται άμεση ψύξη του σώματος ακόμα και με ολική εμβύθισή του σε παγωμένο νερό.
Ειναι σημαντικό να τονίσουμε οτι ο οργανισμός εξοικειώνεται σε συνθήκες θερμού περιβάλλοντος και προσαρμόζεται αντιδρώντας καλύτερα μετα απο κάποιες μέρες. Επομένως κινδυνεύουμε περισσότερο τις πρώτες μέρες των διακοπών μας. Η πρόληψη πάντα συστήνεται αντί της θεραπείας. Τέλος η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορει να αποβεί σωτήρια.
Πηγή: flowmagazine.gr