ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Γονείς Οδήγηση στην εγκυμοσύνη: Πώς να είστε ασφαλείς

Οδήγηση στην εγκυμοσύνη: Πώς να είστε ασφαλείς

Οδήγηση στην εγκυμοσύνη: Πώς να είστε ασφαλείς

preg-drives-660

Μερικές συμβουλές για να κάνετε την οδήγηση κατά τη διάρκεια της κύησης πιο άνετη, πιο εύκολη, και πολύ πιο ασφαλή.

Η εγκυμοσύνη φέρνει πάρα πολλές αλλαγές, και αλλάζει τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι να την κάνει να αισθανθεί κουρασμένη, αδύναμη και λίγο… αβοήθητη. Ειδικά, αν πρέπει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι. Μια μελέτη του 2014 έδειξε πως οι έγκυοι αντιμετωπίζουν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος κατά το δεύτερό τους τρίμηνο.

[babyPostAd]Πώς θα καταφέρετε να οδηγήσετε, λοιπόν, με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Φορέστε τη ζώνη σας σωστά

Η ζώνη είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε. Σώζει ζωές. Το ξέρουμε πως γίνεται άβολο, από ένα σημείο και μετά, αλλά είναι αναγκαίο. Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως η χρήση ζώνης δεν πρόκειται να βλάψει το μωρό σας. Το πάνω μέρος της ζώνης πρέπει να περνά από την κλείδα σας και ανάμεσα από το στήθος, και το κάτω μέρος πρέπει να βρίσκεται κάτω από την κοιλιά, και πάνω στο μπούτι. Ο γιατρός σας, επίσης, σίγουρα θα μπορεί να σας δείξει και πρακτικά πώς να φοράτε σωστά τη ζώνη σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσέξτε: Το κάτω μέρος της ζώνης δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται πάνω στην κοιλιά και να την πιέζει.

Δεχτείτε το πώς το σώμα σας διαχειρίζεται την εγκυμοσύνη

Όταν είστε έγκυος, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας και πώς αυτό επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Αν οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αφεθούν εκτός ελέγχου, μπορεί να μην σας αφήνουν καν να οδηγήσετε.

Κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρουσιάζει διαφορετικές δυσκολίες στην οδήγηση. Στο πρώτο τρίμηνο, υπάρχει ο κίνδυνος ναυτίας, ευαισθησίας του στήθους – που μπορεί να κάνει τη χρήση ζώνης ελάχιστα επίπονη – και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, ώστε το σώμα σας να είναι πάντα ενυδατωμένο. Η εγκυμοσύνη σας κάνει ούτως ή άλλως να αισθάνεστε κούραση, άρα δεν πρέπει να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιο επικίνδυνο, καθώς εκεί φαίνεται να συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα έχει περισσότερο αίμα, ώστε να θρέφεται καλύτερα το μωρό, και με το να κάθεστε για αρκετή ώρα στο αυτοκίνητο, το περισσότερο αίμα συσσωρεύεται χαμηλά, προκαλώντας μια αίσθηση ζάλης. Συνεπώς, η πιο εύκολη – αν και λιγάκι χρονοβόρα – λύση είναι να βγαίνετε τακτικά από το αυτοκίνητο και να τεντώνεστε.

Προσέξτε το αυτοκίνητό σας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως και το αυτοκίνητό μας παίζει ρόλο στην ασφαλή οδήγηση. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που ενδείκνυνται για οικογένειες καλύπτουν ήδη τα περισσότερα (ή και όλα) τα προαπαιτούμενα—αν όμως το αυτοκίνητό σας είναι πιο παλιό, τι γίνεται;

Είναι σημαντικό να έχετε τιμόνι που να προσαρμόζεται, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, ώστε να οδηγείτε πιο άνετα, και να είναι πιο ασφαλές για το μωρό σας. Οι αερόσακοι είναι υποχρεωτικοί, όπως και το κάθισμα, που πρέπει να προσαρμόζεται.

Πρέπει να μετακινηθείτε όσο πιο μακριά από το τιμόνι γίνεται, ώστε να μην αγγίζει την κοιλιά σας. Επισης, το τιμόνι πρέπει να είναι στραμμένο προς το στήθος, και όχι προς την κοιλιά σας. Μπορείτε να μετακινήσετε το κάθισμα ελαφρώς προς τα πίσω, και τα πετάλια προς τα πάνω.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr